Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? În prezenţa lui Napoléon al-III-lea, a avut loc premiera operei...

ro

11 Mar, 2015 10:30 1088 Marime text
Pe 11 martie 1867, opera „Don Carlos" de Giuseppe Verdi are premiera la Opera din Paris, în prezenţa lui Napoléon al-III-lea, dar şi a altor membri ai corpului diplomatic. Succesul operei este modest, iar părerile criticilor sunt împărţite.
 
Potrivit Wikipedia, versiunea originală, în limba franceză, a avut cinci acte, spre deosebire de versiunea ulterioară, în limba italiană, restrânsă la patru.
 
În 1813, pe 10 octombrie, în localitatea Le Roncole, s-a născut compozitorul italian Giuseppe Verdi. Părinţii săi, Carlo Giuseppe Verdi şi Luigia Uttini, deţineau o mică fermă. Încă de la o vârstă fragedă, a luat lecţii de muzică şi a învăţat să cânte la mai multe instrumente, iar la şapte ani, era organist în cadrul bisericii.
 
În 1832, se prezintă la Conservatorul din Milano, dar este respins, unul dintre profesori sfătuindu-l să se orienteze spre alt domeniu. Însă nu renunţă şi, între anii 1843-1850, compune 13 opere, printre acestea numărându-se "I Lombardi alla prima crociata", "I due Foscari", "Macbeth", "Luisa Miller". 
 
În anul 1901, Verdi se stinge din viaţă, la Milano.
 
Sursa foto: bbc.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii