Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Anghel Saligny, „părintele” ingineriei româneşti...

ro

19 Apr, 2015 00:00 2380 Marime text
Unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor, Anghel Saligny, s-a născut pe 19 aprilie 1854, la Şerbăneşti, în judeţul Galaţi. El a realizat sistemul de poduri de la Cernavodă, inaugurat în 1895. Era cel mai lung pod din Europa şi al treilea din lume, la acea vreme.
 
Anghel Saligny a fost al doilea copil al familiei pedagogului Alfred S. Saligny, originar din Alsacia, Franţa. A studiat la Focşani, apoi în Germania, unde a urmat astronomia la Universitatea din Berlin şi Şcoala Tehnică Superioară din Charlottenburg. În Germania, a lucrat la mai multe proiecte, iar la revenirea în ţară, a fost inginer la Serviciul de poduri şi şosele. Aici, Saligny a contribuit la construcţia căilor ferate Ploieşti-Predeal, Bârlad-Vaslui, Adjud-Târgu Ocna. S-a implicat în construcţia de docuri şi antrepozite, în Galaţi şi Brăila, dar şi în construcţia de silozuri.
 
Podul peste Dunăre rămâne cea mai mare realizare a sa, aducând două mari inovaţii: oţelul moale, ca material de construcţie, şi sistemul de grinzi şi console pentru suprastructura podului. Podul se regăseşte la 30 de metri peste nivelul apelor mari ale Dunării pentru a permite trecerea vaselor cu cele mai mari catarge.

Anghel Saligny a murit pe 17 iunie 1925. Înmormântarea a avut loc două zile mai târziu. Au asistat primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Primul ministru Ion I.C.Brătianu, miniştri, personalităţi, dar şi un numeros public.
 
Sursa foto: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii