Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Amos Oz, cel mai important prozator şi eseist israelian...

ro

04 May, 2015 11:01 1165 Marime text
Amos Oz, considerat cel important prozator şi eseist israelian, s-a născut pe 4 mai. Astăzi, scriitorul împlineşte vârsta de 76 de ani.
 
S-a născut la Ierusalim, într-o familie de evrei veniți în Palestina din Lituania și Ucraina. Potrivit Wikipedia, tatăl lui era bibliotecar şi scriitor, iar unchiul tatălui său, un cunoscut istoric si scriitor, care a candidat, în 1948, la postul de preşedinte al Israelului în faţa lui Chaim Weizmann.
 
Când Amos a avut 12 ani, mama sa, bolnavă de depresie, s-a sinucis. La 15 ani, în urma unor certuri cu tatăl său, părăsește Ierusalimul şi își schimbă numele din Klausner în Oz (cuvânt ebraic tradus prin „îndrăzneală”).
 
După absolvirea Facultăţii de Filozofie a Universităţii Ebraice din Ierusalim revine în kibbutz, unde practică agricultura şi predă la liceul local până în 1986, când se mută cu familia în oraşul Arad, de pe ţărmul Mării Moarte.
 
Primul său volum de povestiri, „Acolo unde urlă şacalii”, apare în 1965, fiind urmat de romanul „Altundeva poate”. După succesul romanului „Soţul meu, Michael”, Amos Oz continuă să publice cărţi de ficţiune, dintre acestea amintim: „Până la moarte”, „Atinge apa, atinge vântul”, „Cutia neagră”, „Să cunoşti o femeie”.
 
Pentru talentul său, de-a lungul anilor, a fost distins cu numroase premii, precum Premiul Păcii al Editorilor Germani (1992), Premiul Goethe (2004), Premiul Catalonia pentru Literatură (2004), Premiul Franz Kafka (2013).
 
Sursa foto: www.haaretz.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii