Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Amelia Earhart, un pionier al aviaţiei...

ro

24 Jul, 2015 09:41 1290 Marime text
Amelia Earhart, un pioner în aviaţie şi o militantă a drepturilor femeilor, s-a născut pe 24 iulie 1897, în Kansas.
 
În 1915 a absolvit liceul cu rezultate excelente, iar din 1917, a lucrat în Boston ca soră medicală în cadrul armatei.  În anul 1920 zboară pentru prima oară cu avionul, fiind hotărâtă să devină pilot. Deoarece costul orelor pentru zbor era scump, părinţii ei au refuzat finanțarea cursului de pilot. Potrivit Wikipedia, a practicat în jur de 28 de profesii până ce, în anul 1921, a putut lua primele ore de zbor.
 
Amelia Earhart a atras asupra ei atenția presei internaționale la data de 18 iunie 1928, când devenea prima femeie care a zburat deasupra Oceanului Atlantic (ca pasager). Wilmer Stutz a fost pilot, iar Lou Gordon mecanic al acestui zbor. În anul 1932, pe 24 august, Amelia Earhart a atras din nou atenţia presei, devenind prima femeie care a traversat Statele Unite ale Americii la bordul unui avion, într-un zbor de 19 ore, între Los Angeles şi Newark, New Jersey.
 
În iulie 1937, Amelia, în vârstă de 39 de ani, însoţită de navigatorul Fred Noonan, se afla în ultima etapă din tentativa ei de survolare a lumii la bordul unui bimotor Lockheed Electra, încercând să ajungă în California, după ce decolase din Noua Guinee. Ea prevăzuse să aterizeze pe Insula Howland pentru a se aproviziona cu carburant. La câteva ore de la decolare, anunţa că nu reuşea să localizeze insula şi că indicatorul pentru carburant începea să coboare. În ciuda operaţiunilor de căutare, nicio urmă a avionului nu a fost descoperită, iar cei doi aviatori au fost consideraţi dispăruţi în mare.
 
Sursa foto: www.ibtimes.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii