Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:34 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Amedeo Modigliani, unul dintre cei mai talentaţi artişti ai lumii...

ro

12 Jul, 2015 00:00 3472 Marime text
Unul dintre cei mai talentaţi artişti ai lumii, pictorul şi sculptorul italian Amedeo Modigliani, s-a născut pe 12 iulie 1884, la Livorno. Deşi a avut o viaţă scurtă, pictorul a realizat o operă elegantă şi rafinată.
 
Amedeo Modigliani a avut parte de o copilărie dificilă, din cauza falimentului tatălui său şi a sănătăţii lui şubrede. În acest timp, descoperă pictura şi începe să ia lecţii de desen. Ulterior, se stabileşte la Paris, unde îl cunoaşte pe Pablo Picasso.
 
Un admirator de-al său îl convinge să-şi expună lucrările la „Salonul Artiştilor Independenţi”, în martie 1908. Un an mai târziu, se mută într-un alt cartier al Parisului, unde sculptorul român Constatin Brâncuşi, un prieten de-al lui, îi găsise un atelier. În anul 1912, după ce dobândeşte recunoaşterea ca sculptor la al „X-lea Salon de Toamnă”, se dedică picturii.
 
Creaţiile lui Modigliani sunt caracterizate de rafinament, tema preferată fiind omul. În acest sens, a pictat nuduri de femei, portrete ale prietenilor, dar şi ale necunoscuţilor. În portrete, a reuşit să surprindă personalitatea modelului, fiind interesat de căutarea frumuseţii perfecte, dar uşor abstracte. Modigliani alungeşte chipurile, desenează gâturile, manifestând înclinaţie spre geometrizare.
 
De-a lungul anilor, starea de sănătate a pictorului s-a înrăutăţit. Artistul s-a stins din viaţă la doar 36 de ani.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii