Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

120 de ani de la naşterea scriitorului F. Scott Fitzgerald

ro

24 Sep, 2016 00:00 1954 Marime text
Celebrul scriitor F. Scott Fitzgerald s-a născut pe 24 septembrie 1896, în Minnesota, SUA. Portretul copilului Fitzgerald a conturat imaginea unui băiat cu o inteligenţă mult peste medie şi cu interes pentru literatură.
 
Fitzgerald a urmat cursurile Academiei St. Paul, iar la vârsta de 13 ani i-a fost publicată prima lucrare, o istorioară polițistă, în revista școlii. Peste doi ani, părinții l-au trimis la prestigioasa școală catolică Newman, din New Jersey, unde l-a cunoscut pe Sigourney Fay, care l-a încurajat să-și cultive pasiunea literară.
 
După ce a fost dezamăgit de cursurile pe care le-a urmat în vederea dezvoltării tehnicii sale de scriitor, s-a alăturat trupelor de armată americane. Apoi, înspăimântat de ideea că ar putea să moară în război fără a-şi vedea visele literare realizate, scrie, în săptămâna dinaintea înrolării, un întreg roman. Ulterior, realizează că nu este făcut pentru armată, iar în anul 1925, a trimis manuscrisul a ceea ce astăzi este cunoscut ca fiind „Marele Gatsby”.
 
Pe lângă proze scurte, a început să scrie şi scenarii de film, lucru pe care-l considera „degradant”, dar pe care-l urma din raţiuni financiare.
 
A murit, în urma unui infarct, în decembrie 1940, la vârsta de 44 de ani, la Hollywood. De menţionat că Fitzgerald nu s-a bucurat în timpul vieții de celebritatea pe care o are în zilele noastre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii