Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 februarie - Ziua Europeană a Numărului Unic 112

ro

11 Feb, 2017 00:00 2579 Marime text
Ziua Numărului Unic 112 este marcată astăzi la nivel european, în România sistemul fiind implementat la nivel național de către Serviciul de Telecomunicații Speciale din anii 2004 - 2005.
 

Numărul pan-european de urgență 112 a fost creat în 1991.
 
Începând cu anul 2008, 112 este unicul număr de urgență care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgență (ambulanță, pompieri și poliție) în orice țară a Uniunii Europene.
 
Administrator al Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, STS a fost înființat pe 18 decembrie 1992, ca autoritate a statului cu atribuții în sistemul național de apărare, printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
 
Spre sfârșitul anilor '90, STS a operaționalizat rețeaua națională digitală de capacitate mică, modernizările tehnologice permițând introducerea unor noi servicii de voce și date. La începutul anilor 2000, STS a dezvoltat capacitatea de trafic a infrastructurii digitale, realizând operaționalizarea rețelei naționale multi-servicii la nivel, pe suportul cablurilor de fibră optică interurban și urban. Totodată, au fost introduse serviciile de videoconferință secretizată, au fost operaționalizate serviciile de internet și realizate primele rețele de date naționale, potrivit unui document furnizat de STS.
 
Între anii 2005 — 2008, STS a dezvoltat platforma de radiocomunicații mobile criptate, furnizând servicii internet pentru autoritățile statului. Totodată, au fost realizate transmisiile prin satelit și introduse noi facilități în cadrul sistemului 112, precum localizarea apelanților pe durata apelului de urgență, prelucrarea geospațială a datelor privind poziția resurselor de intervenție și preluarea alertelor de la bordul vehiculelor.
 
În perioada 2009 — 2012 a fost extinsă rețeaua națională multi-servicii de mare capacitate până la nivel de oraș.
 
Sursa foto: shutterstock.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii