Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Remedii naturiste - Cum să ne potolim febra fără medicamente

ro

10 Mar, 2016 12:04 5175 Marime text



Febra este un mecanism de apărare şi autovindecare al organismului, fără de care corpul nu ar putea face faţă infecţiilor. În aceste condiţii putem considera că „febra este prietena sănătăţii noastre”. Din nefericire însă, majoritatea oamenilor au fost învăţaţi s-o privească exact pe dos, ca fiind un mare inamic al sănătăţii. Iar greşeala oamenilor este că vor să o scadă, se încearcă să se suprime acest mecanism natural al organismului. Iar suprimarea acestui mecanism natural poate duce în două direcţii. Corpul încearcă din răsputeri şi ţină starea de febră, în ciuda tuturor medicamentelor administrate pentru scăderea febrei, iar până la urmă reuşeşte să omoare „invadatorii”. E cazul în care omul tot ia medicamente, şi se enervează că nu-i scade febra, în loc să se bucure că organismul încă are resurse să se lupte cu invadatorii. În acest caz boala se vindeca, însă durează mai mult decât în mod normal. Organismul nu reuşeşte să câştige lupta cu „invadatorii”, iar organismul ajunge să rămână infectat de anumite microorganisme pe care sistemul imunitar nu le va mai ataca.

Febra ridicată poate fi un semnal al apariţiei unor afecţiuni mai complicate (bronşită acută, sinuzită, gripă, meningită, angină, pneumonie, oreion, scarlatină, rujeolă, rubeolă), fiecare dintre aceste afecţiuni diferenţiindu-se prin anumite simptome caracteristice (tuse, dureri de cap sau de urechi, vărsături, respiraţie greoaie, erupţii pe piele).

La copii, temperatura normală este de 36,4-36,7 C, iar febra se consideră la valori care depăşesc 37,3C. Ca urmare a sensibilităţii copiilor la atacul diferitelor virusuri, este posibil ca febra să crească rapid la 39 de grade Celsius. Deseori, leacurile clasice, pot avea efect până la sosirea medicului. Se poate face o frecţie pe corp cu apă uşor alcoolizată sau bolnavul va fi învelit în cearşafuri umede cu apă şi spirt sau cu cataplasme locale.

Hidratarea corespunzătoare este necesară, deoarece organismul pierde multe fluide din cauza febrei. Şosetele umede sunt o soluţie din bătrâni pentru a reduce temperatura corpului.  În loc de apă, şosetele pot fi înmuiate în oţet sau spirt cu aceleaşi beneficii. Ceaiul de mentă, de coada şoricelului sau din flori de soc ajută la reducerea rapidă a temperaturii corpului. O linguriţă de miere în ceaiul fierbinte îl va face pe cel mic mai dornic să bea. Vitamina C ajută organismul să lupte împotriva răcelii, a gripei şi a febrei. În plus, întăreşte sistemul imunitar şi hidratează corpul, aşa că orice sursă de vitamina C sau supliment sunt binevenite.

Câteva felii de ceapă puse în şosete pot face minuni, cu excepţia mirosului şi a lacrimilor cauzate de curăţarea legumei. Tot şosetele sunt secretul reducerii febrei, dar de această dată trebuie umezite în albuşuri de ouă. Extern se pot pune comprese din frunze de tarhon macerate în oţet, aplicate peste noapte la încheieturile de la mâini şi glezne,remediu ce poate fi de folos atât copiilor cât şi bătrânilor. Uleiul de măghiran, preparat prin macerarea plantelor proaspete în ulei de floarea-soarelui, cu care se masează pieptul şi în jurul gâtului poate avea efect benefic asupra organismului. Eficiente sunt şi băile din plante cu făină de muştar (30 g la 3 litri apă), flori de lavandă (30 g la 5 litri apă) şi stroc de fân (800 g la 5 litri apă), dar şi  frecţiile cu tinctură de ardei iute şi seminţe de muştar, în cazul durerilor musculare la adulţi.

Preparate din plante care combat febra

Tratamentele naturiste se fac cu specii de plante medicinale care au efecte antipiretice (antifebrile) şi sudorifice (care produc transpiraţie şi scad temperatura).

În uz intern se recomandă  infuziile din flori de soc sau de isop, de salvie, de muşeţel, pedicuţă sau de coada-calului, de pelin, din petale uscate de floarea-soarelui. Se pot folosi, de asemenea, şi infuziile combinate din flori de soc (4,5 părţi), flori de tei (două părţi), flori de muşeţel (1,5 părţi), rizomi de pir (o parte) şi herbă de isop (0,5 părţi). Din acest amestec se ia o lingură, care se infuzează 4-5 minute în 250 ml apă clocotită, se strecoară, se îndulceşte şi se beau două – trei  ceaiuri calde pe zi, din care unul seara, la culcare, având efect în provocarea transpiraţiei abundente, scăderea febrei, prevenirea gripei sau răcelilor, dezinfectarea căilor respiratorii şi creşterea rezistenţei organismului contra microbilor. Altă combinaţie poate fi făcută din flori de soc (20 g), flori de tei (20 g), herbă de păpădie (20 g), frunze de pătlagină (15 g), scoarţă de salcie (15 g) şi conuri de hamei (15 g) sau dintr-un amestec de creţişoară (trei linguri), schinel (trei linguri), coada-şoricelului (două linguri), verbină (două linguri), frunze de merişor (o lingură).

Şi bitterul suedez, consumat intern (1 – 3 linguri turnate în ½ cană de ceai, înainte şi după mese) are efect asupra febrei moderate.

Sursa foro: sanatate.bzi.ro

Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii