Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Remedii din bătrâni pentru roşu în gât

ro

02 Mar, 2016 00:00 5795 Marime text




Roşul în gât este o afecţiune des întâlnită, în special la cei mici. Un copil cu roşu în gât are de fapt o inflamaţie însoţită de durere la înghiţire. Roşeaţa în gât însoţită de febră şi dureri în zona gâtului şi a urechilor, înseamnă inflamaţie cauzată de o infecţie virală sau de o infecţie bacteriană. Aceasta afecţiune, des întâlnită la copii, este similară cu amigdalita, durerea comună de gât şi infecţia streptococică.

Amigdalita se manifestă şi ea prin roşu în gât. Amigdalele au un rol foarte important în protecţia gâtului. Acestea secretă o serie de anticorpi ce au rolul de a bloca pătrunderea infecţiilor în organism, acţionând ca un filtru. De asemenea, amigdalele declanşează producţia de celule protectoare în momentul în care simt prezenţa unor agenţi patogeni în gură sau în nas. Amigdalele sunt mase de ţesut limfatic situate de o parte şi de alta a gâtului, deasupra şi în spatele limbii, făcând parte din sistemul imun al organismului. Amigdalita este o infecţie sau o inflamaţie a amigdalelor palatine.

Principalele cauze ale amigdalitei sunt infecţiile virale şi bacteriene. Bacteria cel mai des implicată în producerea amigdalitelor este streptococul beta-hemolitic grup A, care produce, de asemenea, şi angina streptococică. Durerea este disconfortul sau senzaţia de iritaţie la nivelul gâtului care se simte acut, de cele mai multe ori, la înghiţire. Durerea în gat poate fi un semn de „roşu în gât” provocat de o răceală.

Ce cauzează roşul în gât?

Există mulţi agenţi patogeni care cauzează roşul în gat şi, implicit, durerea în această zonă. În cele mai multe cazuri vorbim despre o infecţie a tractului respirator superior, cum ar fi răceala, tusea, rinita alergică şi laringita. Roşul în gât este rezultatul procesului de inflamare cauzată de agenţii patogeni care pătrund în gat. Febra poate fi prezentă din cauza infecţiei. Netratată, aceasta afecţiune poate provoca multe complicaţii. Roşul în gât fără durere poate fi din cauza vremii calde sau din cauza deshidratării.
Din rândul afecţiunilor şi obiceiurilor care cauzează roşu în gât se înscriu alergiile, refluxul gastric, durerea în gât, răceala, gripa, faringita, respiraţia pe gură, pojarul, herpes simplex, amigdalita, laringita.

Infecţia streptococică şi cea virală sunt foarte frecvent întâlnite la şcolari şi adolescenţi. Aceste infecţii apar în general în colectivităţi. Se răspândesc foarte uşor, prin strănut, tuse, prin contact cu persoana bolnavă. De aceea igiena personală este foarte importantă, în special spălarea mâinilor. Este bine ca atunci când copilul are roşu în gât, acesta să stea acasă şi să nu intre (pe cât posibil) în contact cu persoane sănătoase. Este recomandat să spălam copilul pe mâini după fiecare strănut sau acces de tuse (valabil si pentru adulţi), să folosim gelurile antibacteriene după plimbarea prin parc sau la locurile de joacă.

Tratamentul pentru „roşu în gât” include repaus, multe lichide, pastile de gât şi medicamente anti-inflamatorii. Tratamentul cu antibiotice poate fi necesar pentru copiii care au o infecţie bacteriană. Este bine de ştiut că medicamentele antibacteriene tratează infecţia din gât cauzată de o bacterie. Medicamentele antifungice sunt luate pentru tratarea infecţiei provocate de o ciupercă localizata la nivelul gâtului (cum ar fi candida). Medicamentele antivirale tratează infecţia virală din gât. Antihistaminicele combat infecţiile cauzate de alergii.

De cele mai multe ori, din cauza durerii, copilul refuză să bea și să mănânce. Astfel, dă-i alimente moi și supe calde, sucuri de fructe proaspăt stoarse, compot şi ceaiuri medicinale. Evită mâncarea piperată, acidă, care irită și mai tare gâtul.

Recomandări

Dacă bolnavul este suficient de mărișor încât să știe să facă gargară, pregătește-i un remediu naturist din bătrâni – apă cu sare. Se pune o linguriță de sare la o cană de apă caldă și se face gargară cu acest amestec. Tinctura de propolis este valoroasă pentru afecțiunile gâtului. Pune-i două – trei picături în lingurița cu miere pe care trebuie să o primească zilnic. Este foarte important să se hidrateze, în această perioadă. Dă-i cât mai multe ceaiuri din plante medicinale, care au rol emolient, calmant, vindecător. Ca să îl determini să bea cât mai mult, pune-i un pai în pahar și, de ce nu, o umbreluță, “ca la bar”. Se spune că ceaiul de ceapă face minuni în caz de roşu în gât. Se pun două cepe la fiert, cu tot cu foi, până se înmoaie. Zeama rezultată se bea caldă. Nu este foarte bună la gust, dar e foarte eficientă. Ca să accepte acest ceai, îndulcește-l cu puțină miere. Ceaiul de mușețel este, în schimb, mult mai bun la gust şi recomandat copiilor. Emolient, cicatrizant, antiinflamator și antiseptic, el calmează iritația gâtului. Adaugă în el miere și puțină zeamă de lămâie, aceste două ingrediente fiind recomandate pentru afecțiunile amigdalelor.  Sucurile proaspete de morcov, sfeclă și castravete, băute individual sau combinate, s-au dovedit a fi foarte bune pentru tratarea amigdalitei.  Îi mai poți da să bea lapte cald în care ai presărat un vârf de tumeric, un condiment mai puțin cunoscut la noi, cu un gust aproape insesizabil, dar care are o mare putere de a reduce inflamațiile însoțite de înroșire, este antiseptic și grăbește vindecarea.  Compresele calde, aplicate pe gât, au un efect liniștitor și reduc inflamația. Nu în ultimul rând, folosește un umidificator în camera lui. Caloriferul usucă prea mult aerul și, implicit, gâtul.

Sursa: voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii