Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unguraşul, rol în ameliorarea bolilor ficatului

ro

22 Jul, 2014 11:24 1396 Marime text
Unguraşul este o plantă care creşte în poieni, la marginea lanurilor de grâu sau pe liziera pădurilor. În compoziția unguraşului sau voronicului, aşa cum mai este cunoscut, se regăsesc glicozide amare, taninuri şi alcaloizi, substanțe pectice, mucilagii, ceruri, rezine, saponine, substanţe grase, acizi organici, ulei volatil, vitamina C, dar şi săruri minerale.
Unguraşul este o plantă cu proprietăţi terapeutice diverse, care combate stările nervoase, durerile de cap şi ameţelile, alină durerile reumatice şi guta, calmează afecţiunile căilor respiratorii, reduce celulita şi ajută la scăderea în greutate.

Infuzia de unguraş, o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la o cană de apă clocotită, redă pofta de mâncare şi ameliorează bolile ficatului. În caz de bronşită, se recomandă ca infuzia să se bea cu miere de albine şi suc de lămâie. Consumul a trei căni de infuzie de unguraş pe zi, reglează bătăile inimii şi ajută la regenerarea muşchiului inimii.
Unguraşul se foloseşte extern sub formă de comprese şi cataplasme, la care se foloseşte infuzie concentrată (trei lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită). Este deosebit de benefic în cazul rănilor purulente, edemelor şi al ulcerațiilor, deoarece grăbeşte cicatrizarea, are efect antibacterian, astringent, antiseptic şi antiinflamator.
                                       
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii