Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şase uleiuri extravirgine şi beneficiile lor asupra organismului

ro

06 Sep, 2014 00:00 1643 Marime text


Uleiul extravirgin din seminţe de struguri este recomandat în bolile cardiovasculare, cum ar fi arteroscleroza, în fragilitate capilară şi arterită, contribuind la împiedicarea proceselor degenerative ale vaselor de sânge, dar şi la menţinerea elasticităţii vasculare. Unele substanţe din sâmburii de struguri împiedică dezvoltarea unor formaţiuni tumorale benigne, precum chisturile ovariene, adenofibroamele mamare. De asemenea, uleiul de sâmburi de struguri conţine zinc, cupru, seleniu, vitamina E şi procianidine, cei mai puternici inamici ai radicalilor liberi şi care contribuie la creşterea imunităţii organismului.

Datorită acizilor graşi pe care îi conţine, uleiul din seminţe de rapiţă are un rol important în buna funcţionare a creierului, prevenind depresiile şi bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. De asemenea, datorită vitaminei E, uleiul de rapiţă are proprietăţi antioxidante, contribuie la regenerarea celulară, neutralizând radicalii liberi şi, totodată, are un rol important în reînnoirea celulelor inimii şi ale creierului.

Uleiul extravirgin din seminţe de in are cel mai mare conţinut de acid alfa linoleic şi are proprietăţi antivirale, antibacteriene, antiparazitare şi antitumorale. Totodată, uleiul de in conţine lecitină, cu rol esenţial în buna funcţionare a sistemului nervos, dar şi subsţante care reglează tranzitul intestinal, fiind de mare ajutor în boala Crohn şi colite.

Uleiul din germeni de grâu este bogat în vitaminele A, B1, B2, D, E, F şi K, lecitină, calciu, fier, magneziu, potasiu şi zinc. Datorită proprietăţilor sale, îmbunătăţeşte memoria, contribuie la reglarea colesterolului, împiedică depunerea acestuia pe pereţii arterelor şi asigură o bună funcţionare a funcţiei cardiovasculare.

Uleiul de soia conţine vitaminele A şi E, dar şi acid arahidonic, care contribuie la reducerea colesterolului din sânge şi la ameliorarea ulcerului gastric, fiind necesar în producţia unor substanţe cu rol protector gastric. Uleiul de soia contribuie la echilibrarea hormonală, datorită fitoestrogenilor aflaţi în cantităţi importante în compoziţia sa, care au şi efect anticancerigen, protejând împotriva tumorilor la sân.
        
Uleiul de măsline conţine vitaminele A, B1, B2, C, D şi E. De asemenea, este bogat în antioxidanţi, acizi graşi Omega-3 şi Omega-6. Acest ulei previne apariţia bolilor de inimă, prin scăderea nivelului de colesterol. Tot el reduce riscul de inflamaţii, contribuie la eliminarea toxinelor din organism şi la reducerea nivelului tensiunii arteriale. Unii acizi graşi din componenţa uleiului de măsline reduc pofta de mâncare, stimulează metabolismul şi ard caloriile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii