Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Sfecla roşie sau protectoarea ficatului, recomandată persoanelor anemice

ro

19 Sep, 2014 00:00 2561 Marime text
Sfecla roşie este atât de sănătoasă, încât consumată singură, sub formă de suc ori în salate poate ţine departe o mulţime de boli, fiind una dintre cele mai benefice legume pentru organism. Sfecla roşie, supranumită protectoarea ficatului, este bogată în vitamine precum B1, B2, B2, C şi acid folic, aminoacizi, importanţi pentru dezvoltarea şi menţinerea ţesutului muscular, în iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide, potasiu, care contribuie la întărirea muşchiului inimii. Totodată, sfecla roşie este bogată şi în fier, mineral de care organismul are nevoie pentru a produce hemoglobină. Aceasta este recomandată persoanelor anemice, femeilor însărcinate şi celor aflate la menopauză.
 
De asemenea, sfecla roşie conţine cantităţi mari de nitraţi, substanţe care se transformă în nitrite şi produc o vasodilataţie la nivelul arterelor, scăzând tensiunea arterială şi îmbunătăţind circulaţia sanguină în corp, inclusiv la nivelul creierului, inimii şi muşchilor. Betacianina, pigmentul care oferă culoare acestei legume, are proprietăţi antioxidante şi antitumorale, previne cancerul, protejează celulele şi împiedică degenerarea acestora.
 
Sucul de sfeclă ajută organismul să răspundă mai bine la diferite sarcini, balansând nivelul de oxigen consumat şi crescând nivelul de rezistenţă al organismului. Totodată, această legumă contribuie la scăderea nivelului de colesterol, la vindecarea gutei şi împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge. În acelaşi timp, sfecla roşie detoxifică ficatul şi intestinul gros.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii