Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Odoleanul, cel mai bun calmant al sistemului nervos

ro

26 Oct, 2015 00:00 6868 Marime text
Odoleanul, valeriana sau iarba pisicii este o plantă erbacee cu flori mici, albe sau roz, grupate în inflorescenţe. Această plantă se poate găsi în flora spontană, dar este şi cultivată. Valoare terapeutică au rădăcinile, şi în special rizomii de odolean, din care se prepară infuzie, pulbere de rădăcină, macerat şi extract.
 
Planta are în compoziţia sa ulei volatil, acizi izovalerianici, doi alcaloizi (colină şi valeriană), valerianat de metil, glucozide, acid acetic, acid formic, principiu amar şi tanini. Această plantă are efecte sedative asupra sistemului nervos central. Odoleanul mai are şi proprietăţi sedative, antispastice, antidiabetice şi antispasmodice.
 
Ceaiul de odolean se foloseşte, în mod obişnuit, în stări de agitaţie, insomnii, în calmarea spasmelor şi a stărilor de vomă, dar, prin tradiţie, acest ceai este important în combaterea nevrozei cardiace şi a palpitaţiilor. Infuzia de odolean diminuează secreţiile gastrice, combate anorexia, aritmia extrasistolică, dismenoreea şi paraziţii intestinali. De asemenea, odoleanul este indicat în cazuri de anxietate, neurastenie, nevroză, isterie, hiperexcitabilitate psihică şi senzorială, epilepsie, astm, diabet, tahicardie, manifestări neurovegetative şi bufeuri. Din rizomii şi rădăcinile de odolean se prepară tinctură, care are o acţiune medicinală mult mai puternică decât infuzia.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii