Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:16 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate O dietă bogată în vitamina C poate micşora dezvoltarea bolilor de inimă

ro

21 Oct, 2015 00:00 1282 Marime text
Una dintre cele mai comune componente antioxidante din fructe şi legume, vitamina C, contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar şi la creşterea rezistenţei organismului împotriva infecţiilor. Vitamina C ajută absorbţia fierului la nivelul intestinului, menţine numărul globulelor albe din sânge şi previne transformarea nitraţilor (din ţigări, fum, grăsimi, unele legume) în substanţe cancerigene.

Totodată, o dietă bogată în vitamina C poate micşora riscul de deces prematur şi de dezvoltare a bolilor de inimă. Specialiştii de la Universitatea din Copenhaga şi Spitalul Herlev şi Gentofte au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele legate de codul genetic și de consumul de fructe și legume a circa 100.000 de locuitori din Danemarca. „Putem vedea că aceia care consumă o cantitate mai mare de fructe și legume au un risc cu 15% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare și un risc cu 20% mai mic de a deceda prematur, comparativ cu cei care mănâncă foarte rar fructe și legume. În același timp, putem observa că reducerea riscului este legată de concentrația mare de vitamina C din sânge, provenind de la fructe și legume”, a precizat Camilla Kobylecki, autoarea studiului.
 
Această vitamină se găseşte din abundenţă în multe fructe şi legume, precum portocale, ardei, broccoli, pepene, mango, cartofi, varză, spanac, lămâi. Deficitul de vitamina C se manifestă prin anemie, căderea dinţilor şi sângerări sub piele, iar tenul devine uscat şi palid, pierzându-şi strălucirea şi prospeţimea. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii