Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Leguma care reduce şi stabilizează tensiunea arterială

ro

09 Mar, 2016 00:00 1664 Marime text
Napul porcesc sau topinamburul este o legumă cunoscută pentru proprietăţile sale medicinale. Conţine o cantitate mare de inulină, fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi şi vitamine. Datorită conţinutului bogat în inulină, napul porcesc este indicat în tatamentul diabetului zaharat. În acest scop, se recomandă consumul de trei ori pe zi a câte două rădăcini proaspete sau fierte de nap porcesc, cu zece minute înainte de luarea mesei. Napul porcesc reglează secreţia de insulină şi previne accesele de hipoglicemie, care preced boala.
 
De asemenea, reduce şi stabilizează tensiunea arterială, scade valorile colesterolului rău şi reduce procentul de trigliceride din sânge. Rădăcina fiartă de topinambur se aplică pe articulaţii în cazuri de gută şi artrită. Frunzele mărunţite ale plantei se adaugă în băi medicinale pentru tratarea depunerii de săruri şi a traumelor sistemului locomotor. Rădăcina rasă de topinambur poate fi utilizată pentru a trata diferite afecţiuni ale pielii, precum eczeme, psoriazis şi arsuri. Consumul a două linguri de suc de nap cu o lingură de apă combate eficient durerile de cap.
 
Totodată, sucul de nap porcesc tratează guturaiul şi se uşurează respiraţia. Siropul de nap porcesc are acţiune expectorantă, fiind recomandat în tratarea guturaiului, anginelor, frisoanelor. În plus, sucul proaspăt are calităţi remineralizante şi diuretice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii