Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Despre importanţa complexului de vitamine B

ro

06 Apr, 2016 00:00 1627 Marime text
Complexul de vitamine B are o importanţa foarte mare asupra organismului, deoarece reglează metabolismul, măreşte rezistenţa la îmbolnăviri, asigură buna funcţionare a sistemului nervos.

Vitamina B1 sau tiamina este sintetizată în cantităţi insuficiente faţă de necesarul organismului. Deficitul acestei vitamine cauzează leziuni neurologice, amorţeli şi parastezii la nivelul membrelor, pierderi de memorie, nervozitate, confuzie, dureri de cap şi dificultăţi de concentrare.

Vitamina B2 sau riboflavina contribuie la îmbunătăţirea şi la menţinerea vederii. Ea stimulează nervul optic, participă la creşterea celulară, la metabolizarea proteinelor, glucidelor şi lipidelor, pentru a le transforma în energie.
 
Vitamina B3 sau niacina este vitamina a cărei deficienţă produce depresie, oboseală, dureri de cap, insomnie şi stări de teamă. Pe de altă parte, vitamina B5 sau acidul pantotenic previne depresia, oboseala, iritabilitatea şi stresul cronic. Vitamina B6, cunoscută şi sub denumirea de piridoxină, ajută la sintetizarea a 50 de enzime diferite, la metabolizarea aminoacizilor şi la convertirea lor în neurotransmiţători. Deficitul vitaminei B6 duce la apariţia stărilor de nervozitate, anxietate şi depresie. Şi vitamina B12 sau ciancobalamina este importantă, deoarece are proprietăţi antianemice. Deficitul de vitamina B12 determină apariţia depresiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii