Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Ce substanţe din dovlecei ajută la prevenirea cancerului

ro

24 Sep, 2015 00:00 1701 Marime text
Dovlecelul face parte din familia pepenelui, dovleacului şi castravetelui. Are în compoziţia sa o cantitate impresionantă de apă, dar şi de substanţe nutritive, concentrate mai ales în coaja acestuia. Dovleceii sunt lipsiţi de grăsimi şi bogaţi în mangan, vitamina A, acid folic şi numeroase minerale. Prin prisma proprietăţilor pe care le au, ei sunt recomandaţi în dieta cardiacilor, a hipertensivilor, precum şi a celor care au probleme de greutate.
 
Aportul de vitamina A şi de luteină al dovleceilor este foarte important pentru menţinerea sănătăţii ochilor. Dovlecelul se numără printre primele trei alimente cu un conţinut mare de luteină şi zeaxantină, pe lângă alfa şi beta-caroten. Studiile au demonstrat legătura dintre alimentaţia bogată în carotenoizi, precum luteină, zeaxantină sau beta-caroten, şi diverse tipuri de cancer. Astfel, datorită calităţilor sale nutritive, dovlecelul ajută la prevenirea cancerului de mai multe tipuri şi a bolilor inimii. Consumul de dovlecei, totodată, este indicat în cazuri de astm, reumatism, poliartrită reumatoidă, tromboflebită, tromboze, constipaţie şi hipertrofia prostatei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii