Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Ce proprietăţi au plantele în funcţie de culoare

ro

29 Sep, 2014 00:00 1010 Marime text
Studiile arată că o alimentaţie bazată pe legume şi fructe proaspte, bogate în substanţe fitochimice, ajută organismul să lupte împotriva multor afecţiuni, printre care diferite forme de cancer.

Alimentele roşii, printre care cele mai cunoscute sunt roşiile, sunt corelate cu un risc scăzut al cancerului de ovare sau al apariţiei tumorilor maligne pancreatice. Se consideră că acest lucru este datorat licopenului, care se mai regăseşte şi în ardeii roşii sau în fructele de pădure de culoare roşie, varză roşie sau pepenele roşu.

Alimentele galbene, precum ananasul, papaya, lămâile sau tangerinele, sunt bogate în vitamina C. Astfel, acestea luptă eficient împotriva cancerelor aparatului digestiv, cum ar fi cel al gurii, al gâtului sau al colonului. Pe lângă vitamina C, acestea mai sunt bogate şi în fito-compuşi, care au rol de încetinire în dezvoltarea tumorilor şi ajută la detoxifierea organismului.

Alimentele de culoare protocalie, precum morcovul sau dovleacul, sunt eficiente în tratarea tumorilor tractului digestiv. Acidul cafeic încetineşte dezvoltarea celulelor maligne ale sânului.

Broccoli, conopida, varza sau andivele, altfel spus alimentele verzi, au proprietăţi curative în ceea ce priveşte cancerul de ovare, de stomac sau de colon. Acest lucru se datorează glucozinaţilor, substanţe cu proprietăţi anticancerigene, şi vitaminei K, elemente deosebit de eficiente în reducerea riscului apariţiei tumorilor, inclusiv cele pancreatice.

Şi ciupercile, usturoiul şi ceapa pot îndepărta cancerul. Aceste alimente albe sunt bogate într-o substanţă numită alicina, care are un puternic rol antioxidant. Ceapa conţine şi substanţe fitochimice cu acţiune de reducere a cancerului de colon. Ciupercile sunt bogate în vitamina D, care poate reduce dezvoltarea tumorilor la ovare.

Aceste alimente colorate oferă mai multe beneficii dacă sunt consumate în stare crudă, dar pot fi consumate şi în supe, salate sau deserturi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii