Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Avantajele şi dezavantajele consumului de brânză

ro

02 Sep, 2014 00:00 4464 Marime text
Brânza, unul dintre alimentele de bază ale oamenilor, este un produs hrănitor, bogat în calciu şi proteine, dar şi în vitamina B12. Conţinutul de calciu din brânză, mai uşor de absorbit de către organism faţă de cel din alte alimente, împiedică apariţia şi dezvoltarea osteoporozei.
Brânza stopează apariţia cariilor dentare pe care le provoacă consumul de alimente dulci, împiedică formarea la nivelul gurii a acizilor care dăunează smalţului dinţilor, motiv pentru care consumul unei felii de brânză este recomandat după masă.

 
Persoanelor care suferă de intoleranţă la lactoză nu le este recomandată brânza, deoarece poate duce la apariţia unor eczeme, la declanşarea migrenelor sau la alte complicaţii. Persoanele sensibile la brânzeturi trebuie să evite brânza cu mucegai, gorgonzola, parmezanul, deoarece conţin o substanţă numită tiramină care declanşează modificări ale nervilor şi ale vaselor sanguine de la nivelul creierului.
 
Dacă brânza este produsă din lapte pasteurizat, în urma acestui proces se distruge o bună parte din microorganismele nocive. Brânza din lapte de capră sau oaie nu provoacă atât de multe reacţii adverse ca cea obţinută din lapte de vacă.
 
Brânza trebuie consumată cu măsură, deoarece poate duce la creşterea tensiunii arteriale şi poate favoriza apariţia pietrelor la rinichi. Din cauza conţinutului caloric destul de mare, brânza poate favoriza acumularea de kilograme şi, deoarece are un conţinut mare de colesterol şi grăsimi saturate, poate creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii