Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii merg prea târziu la medic. Ministerul Sănătăţii trebuie să rezolve problema Registrului Unic de Transplant

ro

15 Mar, 2019 00:00 1622 Marime text
Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichiului a fost celebrată pe 14 martie. Lumea medicală şi pacienţii sărbătoresc această zi în a doua zi de joi din luna martie, an de an, atrăgând atenţia asupra bolilor cronice ale rinichiului. De altfel, în atenţia specialiştilor în nefrologie se află ordinul de ministru pentru înfiinţarea şi funcţionarea Registrului Pacienţilor cu Boală Cronică de Rinichi în Stadiul de Predializă. Acest ordin s-a aflat în transparenţă decizională în luna decembrie a anului 2018, iar acum urmează să fie publicate reglementările pentru a putea fi înfiinţat acest registru.
 
Desigur, medicii spun că este neclar termenul de predializă, căci ar însemna ca mulţi alţi pacienţi cu boli la rinichi să nu poate fi incluşi în acest registru. Au înaintat o scrisoare către Ministerul Sănătăţii, unde au precizat acest lucru, dar nici în prezent nu au primit răspuns. Aceste detalii au fost prezentate la o conferinţă de presă care a avut loc pe 14 martie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Andrei” Constanţa, unde a fost prezentă Liliana Tuţă, medicul-şef de la secţia de nefrologie din spital.
 
Totodată, o problemă mare pentru bolnavii cronici de rinichi apare în momentul în care este necesar un transplant. Nu există un registru unic al transplantului în România, acesta fiind pus abia în februarie în transparenţă decizională. Astfel, pacienţii se înscriu, în prezent, pe mai multe liste pentru a spera la o viaţă normală.
 
Este mai simplu ca cel care are nevoie de un rinichi nou, de exemplu, să vină cu donatorul viu, compatibil, de preferat o rudă. Potrivit medicului şef de la nefrologie, aproximativ jumătate dintre pacienţii de la dializă ar avea nevoie de un transplant. Asta înseamnă, în cifre, undeva la 150 de persoane, în prezent, doar cu această boală. Trebuie menţionat faptul că un donator viu poate avea o viaţă sănătoasă fără un rinichi, cu condiţia ca cel rămas să fie perfect funcţional şi să urmeze un regim de viaţă sănătos. Totuşi, este indicată atenţie sporită dacă donatorul este o femeie tânără, căci pot apărea complicaţii la sarcină.
 
La nivel mondial, 10% din populaţie suferă de o boală cronică la rinichi, cele mai frecvente afecţiuni fiind diabetul şi hipertensiunea arterială. Problema cea mai mare este că bolnavii se prezintă târziu la medicul de familie sau la nefrologie, unde ar mai putea fi tratate simptomele din stare incipientă. Totuşi, aceste simptome sunt nespecifice, fiind vorba de cefalee, vertij, edeme pe membre sau faţă, greţuri şi vărsături etc.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii