Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Proprietăţile medicinale ale plantei coada racului

ro

21 Sep, 2015 12:48 2851 Marime text
Coada racului, cunoscută şi sub denumirile de iarba gâştii, zolotnic sau arginţică, este o plantă erbacee pitică, ce aparţine familiei rosaceelor, care creşte în special pe solurile umede, fiind întâlnită în preajma lacurilor şi a râurilor. Tulpina ajunge până la înălţimea de 70 de cm şi are numeroşi stoloni, din care cresc alte plante. Coada racului are flori mari, galben-aurii şi frunze dispuse sub formă de rozetă.
 
În scop terapeutic se utilizează frunzele, cu tot cu codiţă, care conţin substanţe amare, ulei volatil, flavonozide, săruri minerale, mucilagii şi tanini. Coada racului contribuie la o mai bună coagulare a sângelui, ajută la stoparea hemoragiilor şi împiedică formarea calculilor. Această plantă are proprietăţi spasmolitice asupra musculaturii, antiseptice, antidiareice şi cicatrizante. Coada racului este recomandată în cazuri de gingivite, colici, anemie, hemoroizi, dureri abdominale, inflamaţii gingivale, osteoporoză şi cancer uterin.
 
Această plantă reprezintă şi un remediu natural foarte bun pentru tratarea tulburărilor menstruale, leucoreei şi afecţiunilor cavităţii bucale. Decoctul de coada racului se utilizează sub formă de comprese şi spălături pentru tratarea arsurilor şi a eczemelor. Decoctul se consumă şi pentru tratarea diareei şi prevenirea litiazei urinare. Tinctura este utilă în tratarea durerilor gastrice, infecţiei cu paraziţi intestinali, hemoroizilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii