Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Prevenirea osteoporozei prin adoptarea unei alimentaţii corespunzătoare

ro

19 Sep, 2015 17:26 1449 Marime text
Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin scăderea densităţii osoase şi prin creşterea riscului de apariţie a fracturilor. Această boală poate fi identificată cu ajutorul unei metode nedureroase, care măsoară densitatea minerală osoasă la nivelul unor părţi ale corpului. Boala poate afecta ȋn special femeile, dar poate apărea şi la bărbaţi. Printre factorii care duc la apariţia ei se află alimentaţia, stilul de viaţă, vȃrsta, sedentarismul, fumatul sau consumul excesiv de alcool.
 
Prevenirea aceste boli este foarte importantă pentru a evita complicaţiile ulterioare. În acest sens, adoptarea unei alimentaţii corespunzătoare, bogate în calciu şi vitamina D, este esenţială pentru creşterea rezistenţei osoase. Lactatele reprezintă cea mai bogată sursă de calciu. Se recomandă, ca după vârstă de 40 de ani, să consumăm o cantitate mai mare de calciu pentru a evita carenţele ce duc la creşterea fragilităţii oaselor şi a fracturilor dese. Sardinele, de exemplu, sunt bogate în calciu şi conţin numeroşi nutrienţi necesari pentru a avea oase puternice. O sursă importantă de calciu o reprezintă nucile şi seminţele. În plus, acestea conţin potasiu şi Omega-3, alte elemente importante pentru oase puternice.
 
Soia, la rândul ei, conţine o cantitate mare de calciu şi este recomandată în diete. Legumele verzi, precum spanacul, varza, broccoli sau ceapa verde, conţin şi ele foarte mult calciu. Pentru o mai bună absorbţie a calciului în organism, este recomandat consumul de vitamina D, cele mai bune surse fiind reprezentate de cereale, ouă, peşte gras şi ficat. Această vitamina poate fi obţinută şi prin expunerea la soare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii