Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:35 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pătlagina, un bun remediu împotriva tusei

ro

29 Jun, 2014 13:28 1818 Marime text
Pătlagina, datorită proprietăţilor antibiotice şi antiinflamatoare, este planta cea mai folosită, sub formă de infuzie sau sirop, în tratarea afecţiunilor respiratorii. În scop terapeutic, sunt utilizate frunzele, bogate în vitaminele A, C şi K, în mucilagii, acizi organici şi minerale, cum ar fi calciu, fier, magneziu şi zinc. Frunza proaspătă de pătlagină poate fi aplicată pe piele, în cazul înţepăturilor de insecte sau a tăieturilor.
 
Cel mai renumit remediu contra tusei este siropul de pătlagină, care, prin acţiunea lui expectorantă şi antifebrilă, mai tratează şi gripa, răguşeala şi chiar bronşita. Siropul de pătlagină stimulează activitatea rinichilor şi a vezicii urinare, elimină excesul de toxine şi scade nivelul colesterolului. Prin absorbţia acizilor biliari, acest sirop reduce senzaţia de foame.

Pentru detoxifierea şi curăţarea sângelui, se ia câte o lingură de sirop, timp de trei săptămâni. Ceaiul de pătlagină este recomandat în tratarea infecţiilor bucale, a cistitei, colitei, sângerărilor excesive, urinărilor dureroase şi a colonului iritabil. Cataplasmele cu pătlagină calmează durerile provocate de zona zooster, dar şi arsurile solare. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii