Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nalba, plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate

ro

08 Sep, 2014 16:04 1742 Marime text
Nalba, o plantă erbacee, de la care, în scop terapeutic, se folosesc rădăcina, frunzele recoltate înainte şi în timpul înfloririi, dar şi florile, conţine mucilagii, pectine, amidon, substanţe glucidice şi lipidice, taninuri, flavonoizi, săruri minerale, ulei volatil, glucoronat de flavone, flavonoli, saponozide, antocianozide, derivaţi feolici şi acizi graşi. Nalba are importante proprietăţi emoliente, antiinflamatorii, expectorante, decongestive, antidiareice şi imunomodulatoare.
 
Ceaiul din flori şi frunze de nalbă are efect uşor laxativ şi se poate folosi în astm bronşic, tuse, afecţiuni bronho-pulmonare, colite, hemoroizi, atonii digestive, afecţiuni oculare, dar şi în cazul amigdalitelor, stomatitelor şi abceselor dentare. Ceaiul din rădăcină de nalbă este util în afecţiunile inflamatorii renale şi ale căilor urinare, ajută la vindecarea durerilor de stomac, a enteritelor, nefritelor, laringitei, cistitei, hemoroizilor şi a inflamaţiilor mucoaselor.
 
Măceratul din rădăcină de nalbă este extrem de util în tratamentul afecţiunilor aparatului digestiv şi respirator, în gastrite, colite, hernie sau cistită. Compresele şi cataplasmele cu infuzie de nalbă sunt indicate în caz de abcese sau furuncule cutanate. De asemenea, nalba este recomandată pentru îngrijirea tenurilor uscate sau ridate. Durerile în gât, astmul, celulita şi stările nervoase pot fi tratate cu ajutorul pulberii din flori de nalbă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii