Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lichenul de piatră şi proprietăţile sale medicinale

ro

09 Sep, 2014 09:15 17550 Marime text
Lichenul de piatră sau lichenul de Islanda este o plantă întâlnită în zona alpină şi subalpină, pe stâncile şi platourile înalte. În scop terapeutic, se foloseşte talul lichenului, care este un organ vegetativ lipsit de vase conducătoare. Lichenul de piatră conţine lichenină, acid lichenic, acid stearic, oxalat de calciu şi de potasiu, vanilină, lactone, substanţe triterpenice, principii amare, ulei volatil şi mucilagii.
 
Această plantă este utilizată în cazul afecţiunilor hepatice, atoniei gastrice, diareei, dispepsiei, inflamaţiilor tubului digestiv. Lichenul de piatră stimulează şi fluidifică secreţiile bronhice, este emolient şi calmant, iar mucilagii pe care îi conţine au acţiune eficientă în catarul bronhic. De asemenea, această plantă este eficienta în ameliorarea unor afecţiuni ale aparatului respirator, precum tuse, răguşeală, bronşită, amigdalită, dureri de gât, faringită, laringită, pneumonie sau răceli.
 
Lichenul de piatră este folosit ca antivomitiv, calmează crampele şi spasmele abdominale, stimulează secreţia pancreatică şi are acţiune eficientă în hiperaciditatea gastrică. Acest lichen este indicat contra răului de mare, stimulează sistemului nervos vegetativ, dar şi pe cel vasomotor şi are capacitatea de a inhiba bacilul Kock, fiind indicat în tratamentul tuberculozei. Lichenul de piatră poate fi folosit sub formă de infuzie, pulbere sau tinctură. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii