Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:58 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kiwi este un fruct bogat în nutrienţi și sărac în calorii

ro

18 Jul, 2017 00:00 4356 Marime text
Kiwi scade riscul de obezitate, asociată adesea cu bolile cronice severe, cum ar fi cele cardiovasculare și diabetul zaharat.
 
Kiwi este un aliment nutritiv dens, ceea ce înseamnă că este bogat în nutrienți și sărac în calorii. Este foarte bogat în vitamina C (85%) și vitamina K (31%). Alte minerale și substanțe din compoziția fructului verde-acrișor sunt: magneziu, fier, calciu, vitaminele E și B6, acid folic, cupru, crom, potasiu, mangan.
Semințele de kiwi încorporează toți nutrienții: proteine, vitamine, minerale, acestea fiind comestibile. Fructul are, de asemenea, o mulțime de antioxidanți și reprezintă o sursă importantă de fibre, conform Agerpres.ro. (https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2017/03/29/leacuri-din-natura-kiwi-12-06-45)
 
Un fruct de mărime medie acoperă nevoile zilnice de vitamina C ale unui adult, conține de 10 ori mai multă vitamina C decât portocala și un sfert din necesarul zilnic de vitamina E, recomandată.
Kiwi are un puternic rol antioxidant, antiinflamator, protector cardio-vascular, ajută la reglarea tensiunii arteriale, previne îmbătrânirea, scade colesterolul, împiedică depunerea plăcilor de aterom pe pereții vaselor, are rol antitrombotic, anticoagulant, protector al sistemului nervos etc.
 
Beneficiile pentru sănătate ale consumului de kiwi includ menținerea tonusului pielii și a texturii acesteia, în special datorită abundenței de vitamina C, care lucrează în corpul omenesc asemenea unui antioxidant pentru a ajuta la prevenirea efectelor provocate de soare, poluare și fum.
 
Un aport adecvat de vitamina C s-a dovedit a fi util în stoparea avansării bolilor, precum osteoartrita, artrita reumatoidă și astmul, dar și în prevenirea cancerului de colon, a aterosclerozei, a bolilor de inimă și a diabetului zaharat. Vitamina C este necesară pentru funcționarea sănătoasă a sistemului imunitar. Consumul de fructe bogate în vitamine C poate conferi un efect semnificativ de protecție împotriva simptomelor respiratorii asociate cu astm, cum ar fi strănutul.
 
Datorită conținutului ridicat de potasiu, kiwi poate ajuta la anularea efectelor sodiului din organism. O creștere a aportului de potasiu, împreună cu o scădere a consumului de sodiu este cea mai importantă schimbare dietetică pe care o persoană o poate face pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral, mai transmite Agerpres.ro. (https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2017/03/29/leacuri-din-natura-kiwi-12-06-45)
 
Fructele kiwi conțin un număr de antioxidanți sănătoși, inclusiv quercetina și luteina, care este cel mai abundent în compoziția fructului kiwi, promovează sănătatea ochilor. Vitamina K1, care este destul de prezentă în fructul kiwi, promovează sănătatea oaselor și a rinichilor și este esențială pentru coagularea sângelui. Un studiu de la Universitatea din Oslo a constatat că un consum de două până la trei kiwi pe zi a redus semnificativ riscul de coagulare a sângelui. În studiu s-a menționat ca aceste efecte au fost similare cu cele ale unei doze zilnice de aspirină pentru a îmbunătăți sănătatea inimii, potrivit www.medicalnewstoday.com.
 
Efectele laxative naturale ale fructelor kiwi mențin sănătatea, fiind folosite, din timpuri îndepărtate, ca un remediu natural împotriva constipației.
În cadrul unui studiu s-a constatat, de asemenea, că prin consumul a trei porții de fructe pe zi, degenerescența maculară a fost diminuată cu 36%. Niveluri ridicate de zeaxantină și luteină din kiwi sunt considerate a contribui la acest efect.
 
Consumul de fructe kiwi nu este indicat persoanelor alergice. Semnele de alergie la kiwi includ senzația de iritare în gât, umflarea limbii, probleme la înghițire, vărsături și urticarie. În cazuri rare, kiwi ar putea încetini coagularea sângelui, determinând creșterea riscului de sângerare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii