Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:02 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Importanţa glucidelor pentru organism

ro

06 May, 2015 00:00 2794 Marime text
Glucidele sunt compuşi alcătuiţi din carbon, hidrogen şi oxigen, la care se adaugă în anumite cazuri fosfor, azot şi sulf. Printre cele mai cunoscute glucide se numără zaharoza, lactoza, maltoza, stahioza şi rafinoza. Ele reprezintă o sursă de energie pentru organismul uman, previn coagularea sângelui şi iau parte la reacţii de apărare a organismului.
 
Cele mai sănătoase surse de glucide digerabile sunt leguminoasele uscate, derivatele din cereale, mazărea, usturoiul, prunele, strugurii, fructele uscate şi bananele. În categoria glucidelor care nu sunt recomandate se numără zahărul, orezul alb, porumbul, cartofii şi făina albă. Indicele glicemic scăzut ajută la îmbunătăţirea nivelului de glucoză din sânge, creează rapid o senzaţie de saţietate, contribuind astfel la menţinerea greutăţii corporale în limite normale.
 
De asemenea, alimentele cu indice glicemic scăzut ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Indicele glicemic este ridicat dacă indică o valoare peste 70, mediu, când are valoare de 56-69 şi este scăzut când valoarea este mai mică de 55.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii