Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:05 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Epidemie de gripă din România. Iată harta infecţiilor! Ce recomandă specialiştii

ro

10 Feb, 2020 00:00 1738 Marime text

În ultima săptămână, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, s-a înregistrat o creştere foarte mare (de peste 99%) a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat. A fost declarată de către Ministerul Sănătăţii epidemie de gripă, după ce 23 de persoane au murit, una fiind din Constanţa.


Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă, rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost de peste 60%.


Potrivit CNSCBT, 7.022 de cazuri de gripă clinică au fost raportate săptămâna trecută, dublu faţă de perioada precedentă, dar şi dublu faţă de anul trecut. Peste 171.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute au fost confirmate, vorbim de un număr cu 66% mai mare faţă de săptămâna precedentă. Au fost raportate 38 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe.
1.486.486 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate până la data de 2 februarie 2020.





Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa. De asemenea, se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, precum şi izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.


Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie şi se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală. În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor in spitale, în special în secţiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănusi, halate) de către vizitatori şi personalul medical, purtarea măştii de către pacienţi în UPU, pe traseul de la UPU la salon şi când se părăseşte salonul de izolare/grupare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii