Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:51 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate De ce măslinele au un important rol alimentar

ro

13 Aug, 2015 09:24 1678 Marime text
Măslinele negre sau verzi au un important rol alimentar şi o valoare nutritivă egală cu cea a cărnii. Încă din Antichitate, măslinele erau recomandate pentru vindecarea ulcerelor. Ele au proprietăţi digestive, cicatrizante, vermifuge, astringente, febrifuge, nutritive şi emoliente. Măslinele au un indice glicemic mic, 15. Acest indice poate fi găsit, de asemenea, la varză, broccoli, ceapă, praz, ciuperci şi alte alimente. Un indice glicemic mic eliberează energia treptat, pe când alimentele cu un indice glicemic mare conduc la creşterea nivelului de zahăr din sânge.
 
De asemenea, măslinele reduc riscul de arteroscleroză, crescând, în acelaşi timp, nivelul de HDL, adică nivelul colesterolului bun. Prin conţinutul bogat în grăsimi monosaturate şi vitamina E, măslinele dispun de proprietăţi antiinflamatorii, care ajută în cazul osteoartritei, artritei reumatoide sau al astmului. În tratamentele interne, măslinele sunt eficiente în afecţiuni hepatice, litiază biliară, dischinezie biliară, insuficienţă hepatică, rahitism, afecţiuni ale vaselor sanguine, anemie, laringită şi paradontoză. Pe de altă parte, în tratamente externe, aplicate sub formă de cataplasme, măslinele au efecte imediate în combaterea diferitelor abcese.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii