Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​De ce este bine să consumaţi roşii? Fac minuni pentru sănătate

ro

04 May, 2017 00:00 1635 Marime text
Roşiile sunt o foarte bună sursă de vitamina C şi alţi antioxidanţi şi ajută la combaterea formării de radicali liberi cunoscuţi sub altă formă drept una dintre cauzele principale ale dezvotării celulelor cancerigene.

Astfel, licopenul a fost legat de prevenirea cancerului de prostată în mai multe studii, iar dietele bogate în beta-caroten pot juca un rol protector împotriva cancerului de prostată, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard de Sănătate Publică, la departamentul de nutriţie.
Conform csid.ro, consumul de beta-caroten s-a dovedit a avea o asociere inversă cu dezvoltarea cancerului de colon la populaţia japoneză. Aportul mare de fibre din fructe şi legume este asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, unele studii au aratat că persoanele care au diete bogate în rosii pot avea un risc mai mic de anumite tipuri de cancer, în special cancerul de prostată, plămân şi stomac.
Totodată, studiile au aratăt că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care consumă diete bogate în fibre au niveluri mai mici de glucoză în sânge, în timp ce persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 le poate fi îmbunătăţit nivelul de zahăr din sânge, lipidele şi nivelul de insulină. O cană cu roşii cherry oferă aproximativ 2 grame de fibre.

Consumul de alimente care sunt bogate în conţinut de apă şi fibre – aşa cum sunt şi roşiile - pot ajuta la restaurarea hidratării şi pot promova mişcările regulate ale intestinului.
Nu în ultimul rând roşiile sunt o sursă bogată de licopen, luteină şi beta-caroten – antioxidanţi puternici care şi-au dovedit eficienţa în protejarea ochilor împotriva deteriorării induse de lumină asociată cu dezvoltarea de cataractă. Un studiu recent a constatat faptul că persoanele cu aportul alimentar ridicat de luteină şi zeaxantină (ambele carotenoide găsite în roşii) au avut o reducere de până la 35% a riscului de a dezvolta boli de ochi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii