Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Cum ne afectează auzul vorbitul al telefon

ro

01 Apr, 2015 00:00 2973 Marime text
Fie că suntem adulţi sau copii, foarte ocupaţi sau mai puţin, cu toţii petrecem cel puţin 30 de minute pe zi având conversaţii telefonice fără să ştim cât de mult ne afectează acest obicei. Pe toate canalele media se discută, din când în când, despre efectele nocive ale vorbitului la telefon, despre radiaţiile emise şi despre alte inconveniente ale acestui tip de comunicare modernă. Prea puţini au înţeles cu adevărat că simţul auditiv este progresiv agresat cu fiecare conversaţie telefonică prelungită pe care o avem. Pentru a arăta că folosirea excesivă a acestui device este cauza multor probleme, Organizaţia Mondială a Sănătăţii marchează pe 3 martie Ziua Internaţională a protejării urechii.

Suspiciuni privind efectul nociv al telefonului mobil asupra stării de sănătate există de foarte mulţi ani. Unii specialişti sunt de părere că mobilul nu trebuie folosit decât în situaţii de urgenţă deoarece, pe termen lung, tulbură activitatea creierului.

Un studiu alarmant în ceea ce priveşte utilizarea mobilului şi problemele de auz a fost prezentat în anul 2007, în cadrul unei conferinţe a Academiei Americane de Chirurgie ORL, de specialistul Naresh Panda şi de echipa sa din India. Aceştia susţineau că vorbitul la mobil pentru mai mult de o oră pe zi, timp de peste patru ani, poate crea probleme de auz, mai ales în ceea ce priveşte perceperea cuvintelor care încep cu sunetele de frecvenţă înaltă s, f, h, t şi z. Probleme auditive poate crea, cu certitudine, intensitatea mare a sunetului, ca, de altfel, orice alt zgomot. Dacă aparatul este utilizat la volum maxim, există riscul ca unele celule ciliate din urechea internă, care transmit semnalele acustice către creier, să fie distruse şi să se producă pierderea definitivă a auzului.

Primul semn că ai probleme cu auzul

Medicul profesor universitar dr. Gheorghe Ionel Comşa, specialist ORL, ne-a pus în temă cu privire la modul cum poate fi afectat auzul după mai multe reprize de conversaţii lungi la telefon de-a lungul anilor. „Primele semne referitoare la unele probleme legate de auz vizează faptul că persoana în cauză aude foarte încet sau deloc, în special la sunetele care vin din spate. Imaginați-vă că lucrează într-un mediu periculos și este expus unor pericole grave dacă are probleme cu auzul”, spune medicul.

Știm că auzul este un simț stereofonic, care ne permite să auzim sunetele din partea de unde vine sursa de vibrație sonoră, dar auzim și din partea cealaltă. Mai ales în încăperi, datorită ecoului, auzim cu ureche din partea opusă, un semnal din partea cealaltă. Afectarea unei urechi sau pierderea auzului unei urechi este, în opinia specialiștilor calculată la o pierdere de 12,5%. Diminuarea auzului la o ureche nu reprezintă invaliditate însă, când amândouă sunt afectate este o problemă. Unii reușesc să citească pe buze, dar mulți nu, afectând astfel comunicarea.

Studiile arată că pierderea netratată a auzului poate avea un impact mental, fizic şi psihologic. Fie că se întâmplă brusc, fie treptat, de-a lungul timpului, pierderea auzului vă poate duce în depresie şi vă poate deconecta de la lumea din jurul dumneavoastră. Este posibil să începeţi să evitaţi situaţiile sociale, chiar şi cu cei dragi. Pierderea auzului este asociată şi cu deficienţa de memorie, abilitatea de a învăţa şi performanţa la locul de muncă, dar și din ce în ce mai slaba „Recomandarea ORL-iștilor este ca la orice fel de modificare să se prezinte la medic pentru a mai putea rezolva o parte din problema sesizată. Auzul poate fi afectat unor afecțiuni ale urechii externe, interne sau medii. În timp, dacă cele două nu sunt rezolvate, nonfuncționarea acelor celule care transformă vibrația într-un semnal duce la moartea lor și, atunci nici protezele auditive nu mai pot face nimic”, a mai adăugat specialistul.

Dacă o persoană care are probleme auditive și folosește telefonul mobil la respectiva ureche agresiunea asupra acesteia este și mai mare.

Agresiunea telefonului asupra urechii se traduce simplu: intensitatea sunetului este concentrată pe o suprafață mai mică. Difuzorul telefonului pus la ureche produce un semnal care este o vibrație, care se duce direct în ureche și are efecte nedorite cum ar fi hipoacuzia. Trauma sonoră este cauzată de decibelii mulți. La început, aceasta se produce pe frecvențe înalte. „Sunt destul de multe și evidente traumele sonore la persoanele care ascultă muzică la căști sau care folosesc sistemul hands free. Cel mai simplu şi mai puţin nociv este sistemul bluetooth“, a mai adăugat medicul Comşa. Studiile arată că ascultarea muzicii la căşti, la 95% din capacitatea volumului, pentru cinci minute, va afecta auzul.

Specialistul ne avertizează că oricine remarcă o modificare a auzului ar trebui să facă un test de prevenţie. De asemenea, persoanele care sunt expuse în activităţile curente la zgomote puternice, ar trebui să facă un control anual în acest sens.

Sursa Voceaconstantei.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii