Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Consumul de pătrunjel are efecte benefice în afecţiuni grave

ro

28 Jul, 2015 13:44 1619 Marime text
Pătrunjelul, o plantă bianuală, conţine vitamina C (de patru ori mai mult decât portocalele), vitamina A, clorofilă, carotenoizi, proteine, enzime, apeină, ulei eteric şi minerale, precum fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru şi iod. Pătrunjelul are proprietăţi stomahice, laxative, antiseptice, depurative, antitoxice, hipotensive, vasodilatatoare şi vermifuge.
 
Consumul de pătrunjel are efecte benefice în steatoză hepatică, hepatită cronică, atonia vezicii biliare, dischinezie biliară, lipsa poftei de mâncare, intoxicaţii cu exces de alcool, tutun şi cafea, paraziţi intestinali, dar şi în înlăturarea mirosului neplăcut al gurii. În plus, pătrunjelul scade tensiunea arterială, combate depresiile psihice, astenia, alergiile, nevralgiile, stările de nervozitate şi iritabilitatea excesivă.
 
Cataplasmele din frunze proaspete de pătrunjel sunt eficiente în cicatrizarea şi combaterea plăgilor, rănilor, echimozelor, contuziilor, pistruilor şi înţepăturilor de insecte. Datorită proprietăţilor diuretice şi antiinfecţioase, această plantă acţionează în combaterea litiazei renale, edemelor renale şi retenţiei urinare, prin stimularea eliminării urinei şi a acidului uric. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii