Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Pepenele roşu, de ajutor în reducerea durerilor musculare

ro

28 May, 2021 00:00 2821 Marime text
  • Pepenele roşu poate reduce durerile musculare date de contracţiile tip „cârcel“, având rol chiar și în grăbirea timpului de refacere de după exercițiile intensive ale sportivilor, aceste lucruri fiind datorate substanțelor pe care le conține acesta.
Ați încercat vreodată să vă imaginați o vară toridă… fără pepeni?

Vă rog, nici măcar să nu încercați.

Lubenița, harbuzul, curcubetele…pepenele este o plantă erbacee anuală, agățătoare și târâtoare cu textura aspră, rugi piloși prevăzuți cu cârlige și frunze cu cinci lobi profunzi. Este o plantă din familia Cucurbitaceae, genul Citrullus, originară de pe continentul african și cultivată pentru prima oară în Egipt (dovezi în acest sens fiind prezente chiar în hieroglife) și alte țări mediteraneene. Astăzi, pepenele este cultivat pe scară largă în întreaga lume datorită fructului gustos și de mari dimensiuni.

Verile călduroase se combat cu ușurință consumând pepene roșu, fructul cu un conținut ridicat de apă (de 95%), vitamina A, vitamina B6, vitamina C și o serie de nutrienți vitali pentru sănătate, cât și fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu și potasiu. Semințele sale sunt, de asemenea, bogate in proteine, magneziu, potasiu, fosfor, fier și zinc.

Pepenele previne astmul. Riscul îmbolnăvirii de astm scade odată cu consumul de pepene roșu întrucât acesta este bogat în vitamina C. Ajută la prevenirea constipaţiei şi promovează sănătatea tractului digestiv deoarece conţine apă şi fibre.

Este un foarte bun rehidratant: are 92% apă şi este plin de electroliţi. Constituie, astfel, un excelent răcoritor pe timp de vară, prevenind deshidratarea corpului.

Colina reprezintă o substanţă importantă şi versatilă din componenţa pepenelui roşu, fiind implicată în mecanismul somnului, în mișcările musculare, dar și în procesele de învățare și memorare. Această substanță ajută la menţinerea structurii membranei celulare, asistă la transmiterea impulsurilor nervoase şi la absorbţia grăsimilor. Colina poate îndepărta inflamaţiile cronice.

Pepenele roşu poate reduce durerile musculare date de contracţiile tip „cârcel“, având rol chiar și în grăbirea timpului de refacere de după exercițiile intensive ale sportivilor, aceste lucruri fiind datorate substanțelor pe care le conține acesta.

Este fantastic pentru piele deoarece are vitamina A, un nutrient necesar și pentru producţia de sebum care păstrează hidratarea părului, dar și pentru creșterea celorlalte țesuturi umane. Un pahar de suc poate să fie înlocuit fără probleme cu o felie de pepene. De ce să consumați chimicale, coloranți, când puteți savura o porție de sănătate curată? Sănătate sesizabilă atât pe interior, cât și la exterior, pepenele făcând minuni în lupta cu kilogramele în plus.

„Cura de pepene“ sau, cu alte cuvinte, consumul zilnic pe o perioadă de una-două săptămâni a cel puțin două felii de pepene roșu detoxifiază organismul. Acest efect excelent este datorat, bineînțeles, cantității de apă conținute.

Este de un real ajutor în cazurile în care rinichii nu funcționează, există probleme cu bila, probleme de constipație sau boli de piele. La fel ca în cazul detoxifierii organismului, consumul zilnic de pepene roșu ajută la atenuarea și vindecarea acestor afecțiuni. În plus, anghina, hipertensiunea arterială dar și alte probleme cardiovasculare se pot trata cu pepene.

Sursa text: www.centrulnatura.ro


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii