Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce sunt, de fapt, petele de pe cojile legumelor și fructelor

ro

12 Nov, 2016 00:00 1868 Marime text
Cu siguranță ai observat că majoritatea merelor, perelor sau cartofilor sunt predispuse cu mici pete pe coaja lor. Te-ai întrebat vreodată ce sunt acestea? Micile orificii, nu mai mari decât o înțepătură de ac, se numesc lenticele și sunt foarte importante.
 
Care este rolul lor? La fel ca oamenii, legumele și fructele au nevoie de aer curat, ceea ce se traduce în cazul lor prin dioxid de carbon. Flori, copaci, plante, toate inspiră dioxid de carbon și expiră oxigen. Dar, spre deosebire de oameni, ele nu au nări ci lenticele.
 
Prin aceste orificii minuscule, plantele și legumele absorb dioxidul de carbon și elimină oxigenul.
 
Ca orice por deschis, însă, lenticelele sunt predispuse la boli și infecții. Cea mai cunoscută dintre boli se numește defalcarea lenticelului, care apare din cauza unui deficit de nutrienți și formează acele pete maro pe coaja fructului. Aceste pete nu afectează interiorul fructului, dar face ca mărul sau para, spre exemplu, să nu mai arate la fel de apetisant la exterior.
 
Defalcarea lenticelului afectează, de asemenea, și textura fructului sau a legumei. Coaja va căpăta un aspect mai aspru și denivelat, ca o erupție cutanată ciudată.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii