Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cancerul de col uterin ucide anual mii de femei în România. Te poţi testa gratuit la Spitalul Judeţean Constanţa

ro

09 Aug, 2018 00:00 1861 Marime text
Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai răspândite forme de cancer în rândul femeilor, iar acest lucru a determinat Spitalul Clinic Judeţean Constanţa să reamintească faptul că reprezentantele sexului frumos pot să se testeze gratuit în baza planului naţional, pentru a putea interveni din timp în cazul în care boala este depistată.
Cancerul de col uterin se dezvoltă în acea parte de uter care se deschide în vagin și apare mai frecvent la femeile active sexual, în vârstă de peste 30 de ani. Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de Virusul Papiloma Uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală.
 
HPV este un virus comun, astfel că majoritatea oamenilor se infectează la un moment dat pe parcursul vieţii. De cele mai multe ori, infecţia nu produce simptome şi se vindecă de la sine. În anumite cazuri, virusul nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin care în timp se transformă în cancer. Pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc pentru cancerul de col uterin: fumatul; naşterile multiple - peste trei copii născuţi; anumite boli care scad imunitatea, cum ar fi HIV, tratamentul cu chimioterapie.
 
Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecției cu HPV, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni. HPV-ul transmis sexual este cea mai comună infecție virală a tractului reproductiv. Aproape toți indivizii activi sexual vor fi infectați cu HPV într-un anume moment al vieții sau pot fi infectați în mod repetat după ce prima infecție se va fi remis. Majoritatea infecțiilor HPV se rezolvă spontan înainte de a produce simptome. Totuși, anumite subtipuri, precum 16 sau 18, sunt mai agresive și pot conduce la leziuni precanceroase. 

Unde poţi să mergi la doctor în Constanţa 

Ministerul Sănătății continuă și anul acesta pogramul care presupune efectuarea de teste Babeș-Papanicolau (test care poate depista leziuni precanceroase), în mod gratuit. Orice femeie care și-a început viața sexuală și are între 25 și 65 de ani se poate adresa medicului de familie, cu întrebarea dacă poate fi implicată în acest program. Din păcate, nu toți medicii de familie sunt înscriși în programul naţional, dar, cu toate acestea, pot elibera un bilet de trimitere către Ambulatoriul de specialitate al Spitalului și, astfel, pacientele pot beneficia gratuit de testare.
 
În rețeaua Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, testul Papanicolau poate fi efectuat în cadrul cabinetelor de planning familial și ginecologie situate în cadrul Policlinicii 2 de către medicii Diana Voiculescu și Radu Coloajoară.
 
Femeile se pot adresa în mod direct (nu este necesar formularul FS1 din partea medicului de familie). Este important de știut faptul că în cadrul programului național testarea se poate efectua o dată la 5 ani. Altfel spus, o pacientă care a efectuat testarea gratuit în anul 2018 mai poate fi testată gratuit în anul 2023.

Ce este screeningul prin test Babeş-Papanicolau 

Screeningul prin testul Babeş-Papanicolau făcut o dată pe an poate detecta din timp aceste modificări celulare. Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin duce, în general, la vindecarea completă.
 
Testul Papanicolau (frotiul citovaginal) face parte din examenul ginecologic de rutină. Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificării modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului (colului uterin) şi pentru screeningul cancerului de col uterin.
Un test Papanicolau anormal arată că celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal la acest test nu este neobișnuit, întrucât în mod normal celulele din cervix suferă în permanenţă modificări. Circa 5-10% dintre femeile care fac anual un test Babeş-Papanicolau pot avea un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arată modificări care ar putea evolua spre cancer de col uterin.

Multe teste Babeş-Papanicolau anormale sunt cauzate de infecţii virale, cum ar fi infecţia cu HPV sau alte tipuri de infecţie, precum cele determinate de bacterii, ciuperci sau infecţia cu Trichomonas vaginalis. Cea mai frecventă cauză este infecţia cu HPV. Modificările naturale ale celulelor din colul uterin apărute la menopauză pot şi ele să dea un test Babeş-Papanicolau anormal (cum este în cazul vaginitei atrofice).

În general, modificările celulare revin la normal în mod spontan sau după ce infecţia s-a vindecat. Sunt şi cazuri când modificările celulelor cervicale (din colul uterin) care dau un test Babeş-Papanicolau anormal şi care nu sunt tratate pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase.

Când testul Babeş-Papanicolau este anormal - deşi majoritatea testelor Babeş-Papanicolau anormale sunt cauzate de infecţii sau inflamaţii care pot fi tratate, este necesară o nouă evaluare ulterioară pentru a ne asigura că modificările celulare anormale au fost rezolvate. Opţiunile de tratament variază în funcţie de gradul modificărilor celulare: minoră, moderată sau severă. În cazul modificărilor celulare minore, poate fi de ajuns doar o monitorizare din partea medicului (aşteptare şi urmărire), de un test pentru HPV sau, în unele cazuri, de colposcopie.

În cazul modificărilor celulare moderate sau severe, este necesară continuarea evaluării prin colposcopie şi biopsie cervicală. Ulterior, modalităţile de tratament care distrug sau înlătură în mod specific celulele anormale ar putea fi recomandate, în funcţie de rezultatele biopsiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii