Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturi pentru îngrijirea corporală Cum să ne îngrijim picioarele

ro

18 Oct, 2015 00:00 2866 Marime text


Picioarele sunt o parte a corpului care echilibrează înălţimea şi dau relief siluetei.
Bătrâneţea nu atacă picioarele în măsura în care afectează celelalte părţi ale trupului, ele rămânând totuşi tinere, dar bolile de circulaţie sunt inamicii lor. Ele pot fi frumoase şi armonioase ca formă, slabe, grase, musculoase, lungi sau scurte, drepte sau curbe.

Nimeni nu trebuie să se necăjească de unele defecte ale picioarelor, fie că sunt defecte congenitale sau dobândite pe parcursul vieţii, fiindcă oricare defect ar fi - nu numai al picioarelor - se poate corecta, într-o oarecare măsură, prin gimnastică sau alte metode sau se poate ascunde sub o vestimentaţie aleasă anume.
Se întâmplă însă destul de des să nu se dea atenţie suficientă picioarelor şi chiar mâinilor, decât atunci când ne jenează, când simţim că încep să ne doară.
Şi totuşi, cât robotesc picioarele pentru noi, dar ne amintim întotdeauna de cei devotaţi şi utili, puţin cam târziu!

Solicitate des, picioarele sunt mult „torturate", deşi sunt sensibile şi ţinute prizoniere într-o încălţăminte nu întotdeauna comodă. Ele sunt supuse frecărilor, transpiraţiei, iritaţiilor cu unele chimicale din materialele, pielea ori produsele sintetice insuficient tratate cu care vin în contact. 
Mai mult, nefiind îngrijite cum trebuie, nefiind unse cu o cremă grasă sau cu ulei, pielea se usucă, se cojeşte, sensibilizându-se şi mai mult când talpa se îngroaşă şi se întăreşte, mersul devenind dureros.
Nu toate picioarele dau asemenea probleme.

Calitatea pielii lor, sensibilitatea, sunt determinate genetic, adică de ceea ce am moştenit şi de sănătatea noastră personală, ca şi de hrana pe care o dăm corpului şi de îngrijirea epidermei.
Dacă nu se face o gimnastică zilnică potrivită, dacă nu mergem suficient pe jos, nu facem sport şi nu ne hrănim cu alimentele necesare unei bune funcţionări a organismului, cu vitamine şi dacă nu le ungem la timp cu o cremă care să ferească epiderma de uscăciune şi deshidratare, aceasta se va vedea curând şi pielea va căpăta un aspect neîngrijit, uscat, cu scoame sau cu vene îngroşate.
Ce măsuri trebuie să luăm? Le vom spăla zilnic, le vom masa îndelung insistând la degete şi la talpă, la degetul mare şi la gleznă, ungându-le bine cu o cremă grasă care intră repede în piele.
Apoi vom apela la un pedichiurist, care ne va curăţa pieile îngroşate şi bătăturile sau unghiile cu colţurile dureroase pentru a nu depăşi linia lor normală şi a nu se încarna. În orice caz, nu ne vom ocupa noi de aceasta, fiindcă riscăm să ne rănim cu lama sau cu briciul şi chiar să ne infectăm. Până vom ajunge la specialist, vom tăia unghiile, spre a nu se încarna şi le vom pili.
Atunci când, din greşală, le-am tăiat prea scurt, vom înfăşură o meşă subţire de vată la marginea unghiei, ţinând-o până când unghia va creşte la lungimea sa normală. Atunci când nu avem o cremă specială, ungem tălpile şi unghiile cu puţin ulei călduţ. Din cauza unei încălţăminte prea strimte, prea largi sau cu o piele prea groasă şi nemaleabilă se pot face băşici pe pielea picioarelor. Piciorul va fi încălţat cu o şosetă de bumbac, iar încălţămintea va fi schimbată cu una comodă şi de calitate. Se va evita statul în picioare ore întregi şi, în cazul în care profesiunea nu permite aceasta, vom purta în timpul lucrului ghetuţe speciale de pînză, decupate la vîrf şi la călcîi, pentru ca degetele şi talpa să respire. Acasă se vor face băi călduţe cu sare pentru a descongestiona picioarele.
În privinţa formei oaselor picioarelor, aceasta este greu de schimbat la persoanele adulte, atunci când sunt cu unele defecte, dar se pot ascunde sub o rochie mai lungă sau purtând pantaloni lungi.

Picioarele slabe (descarnale) pot fi ajutate să-şi modifice aspectul prin multă voinţă şi răbdare, făcând mişcări speciale şi o gimnastică recomandată de medicul specialist, pentru întărirea muşchilor. Astfel, practicarea înotului, mersul pe bicicletă, mersul prin nisip sau prin apă, care cer efort, întăresc muşchii şi le dau o formă acceptabilă. Se vor face genoflexiuni, se vor urca treptele unei scări în vârful picioarelor, se va practica mersul pe bicicletă, real sau simulat.

Pentru picioarele musculoase sunt recomandate masaje de elongaţie şi mişcări. Se va evita bicicleta şi se vor aplica bandaje îmbibate cu gips umed, pentru atrofierea lor, bineînţeles sub supravegherea şi la recomandarea medicului.

Pentru picioarele cu varice se va evita statul în picioare şi se vor purta ciorapi speciali medicali. Numai medicul va aviza dacă este cazul să se intervină chirurgical sau prin alte metode.
Picioarele umflate. Umflarea poate fi cauzată de o reţinere a apei, din motive endocrine, de boli de rinichi sau de inimă, care modifică circulaţia normală a fluxului sanguin. Aici, iarăşi numai medicul are cuvântul. O altă cauză ar fi şi sistemul de încălzire al apartamentului, dacă acesta se face prin podea. Dereglând metabolismul organismului printr-un flux prea mare de căldură la tălpi, se poate produce umflarea picioarelor.

Alte motive ar fi:

  • statul peste normal în picioare
  • oboseala prea mare
  • albumina în exces
Se recomandă un masaj uşor cu o cremă ce conţine camfor, începând de la degetele picioarelor şi insistând pe gleznă, apoi se va urca pe gambă, cu mişcări verticale şi pe genunchi cu fricţiuni circulare.
Se vor face băi călduţe cu bicarbonat de sodiu. Bineînţeles, se va proceda şi la eliminarea sărurilor în exces, bând ceaiuri depurative din: mătase de porumb, cozi de cireşe, codiţa şoricelului.
Pentru picioarele subţiri încălţămintea cu tocuri înalte este cochetă şi în armonie cu trupul, deşi este incomodă la mers.
Persoanele cu picioarele groase este bine să evite tocurile înalte, care fac contrast cu pulpa şi cu gamba. La mers, tocul se poate scâlcia, intrând sub talpa piciorului, din cauza greutăţii pulpelor.

Genunchii

Pot fi rotunzi sau ascuţiţi. Unii genunchi rotunzi sunt graşi. Ideal este genunchiul de formă rotundă care are o piele întinsă şi plăcută.
Forma osoasă a genunchiului nu poate fi modificată, dar prin masaje manuale sau electrice poate fi îndepărtat stratul de grăsime în surplus.
Pentru genunchii ascuţiţi şi slabi, cu pielea uscată şi zgrunţuroasă se vor face dese exerciţii de gimnastică, genoflexiuni, aplecări pe podea, bicicleta şi masaje cu cremă grasă, cu conţinut activant.
La picioarele care prezintă o deformaţie a unui segment de os în partea laterală a tălpii, de obicei în cea interioară (calus), care prezintă o protuberanță inestetică şi supărătoare la mers, dureroasă chiar, numai medicul de specialitate poate interveni, printr-o operaţie, corijînd acest defect.

Spertrihoza

Ipertrihoză sau excesul de păr de pe picioare, va fi înlăturat prin metode mecanice şi chimice. Cele mecanice sunt mai recomandabile, deşi provoacă o uşoară durere.
Se aplică o ceară specială de epilat, fie la un cabinet cosmetic fie acasă, astfel: se va topi ceara, se va lăsa să se răcească la temperatura pielii şi se va aplica în fîşii de 2—3 cm cu, o spatulă de lemn, de-a lungul piciorului, pe porţiunea unde creşte părul. Când s-a întărit, se smulge deodată, începînd de jos în sus, în sens contrar creşterii părului.
Există şi depilatoare chimice sub formă de lichid cremă sau praf, dar este mai indicat să se întrebuinţeze ceara, deoarece procesul de refacere a părului este încetinit, iar în cazul depilării chimice se pot ivi, la unele epiderme mai sensibile, alergii de contact. Părul de prisos mai poate fi decolorat cu o soluţie de apă oxigenată şi cîteva picături de amoniac şi atunci nu apare atît de vizibil.
Persoanele care au micoze se vor prezenta la medic.

Picioarele care ustură, care au o culoare roşiatică şi dau o senzaţie de înţepături (nu sînt umflate n-au nici varicozităţi, dar au o temperatură peste normal) necesită un tratament special.
Cauza poate fi o stază venoasă, o încetinire a circulaţiei sângelui viciat care, fiind într-o regiune mai îndepărtată de inimă, circulă mai greu, datorită tonicităţii forte a pereţilor vasculari ai venelor. La nivelul pielii nu se vede nimic, aparent. Se tratează prin hipotermie, adică se scade local temperatura prin proceduri speciale, sub supravegherea medicului.
Picioarele care transpiră, peste normal, se vor spăla cu apă şi zilnic, se vor face fricţiuni cu alcool camforat şi se vor pulveriza cu deodorant. Ciorapii şi încălţămintea se vor schimba de două ori pe zi.  Se va evita încălţămintea prea strâmtă se va purta o încălţăminte cu pielea bine tăbăcită, prin care să pătrundă aerul.
Se va face pedichiura mai des, spre a se curăţa pielea îngroşată.

O reţetă contra transpiraţiei picioarelor:

  • 2 g mentol;
  • 20 g formol;
  • 190 ml alcool 70°.
Bătăturile apar din cauza unei încălţăminţi cu pielea prea groasă, neaerisită, cu unele cusături care „bat" suprafaţa degetelor sau pantofilor cu vârful ascuţit. Bătăturile dintre degete se datoresc tot formei încălţămintei, dar şi faptului că unele degete alunecă peste cele vecine, în special în partea interioară, cum se întâmplă uneori cu degetul cel mic. Se va lipi un mic tampon de fetru care să-l ţină drept şi, ca toate celelalte bătături, va fi nevoi să fie tratate de pedichiurist.
Se vor face băi călduţe seara şi se va aplica pe bătătură ceară de albine călduţă, în mai multe straturi, 2—3 zile la rând, apoi se va spăla cu apă caldă. Bătătura va cădea singură.

Din aceeași categorie:

Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii