Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfântul Valentin, de la dragoste la comerț Idei creative de Sf Valentin (galerie foto+video)

ro

14 Feb, 2016 00:00 5976 Marime text


În zilele noastre, Ziua îndrăgostiților și-a pierdut din semnificație, reducându-se doar la un caracter ultracomercial, profan și lipsit de substanță. Celebrarea Sfântului Valentin este învăluită de mister, legendă şi controversă. Este în primul rând vorba despre o perioadă a anului asociată în mod tradiţional cu dragostea.



Există o serie de legende cu privire la Sfântul Valentin, cum a fost asociat numele său de această zi. Una dintre ele este faptul că împăratul roman Claudius al II-lea a crezut ca bărbații necăsătoriți ar fi soldați mai buni și, prin urmare, le-a interzis să se căsătorească. Se spune că Sf. Valentin ar fi căsătorit în secret mulți tineri îndrăgostiți și, prin urmare, a devenit sfântul lor protector. O altă poveste ar fi următoare: Sf. Valentin, în timp ce a fost închis pentru credința sa creștină, s-a îndrăgostit de fiica temnicerului său, iar înainte de a fi decapitat i-ar fi scris un bileţel cu însemnarea “pentru Valentina mea”.



Rădăcinile Zilei Îndrăgostiților sunt legate, cel mai probabil, de festivalul roman în cinstea zeului fertilităţii, Lupercus, şi Iunonei. În secolele III-IV se sărbătoresc la Roma Parentalia şi Feralia, zilele purificării, între 13 şi 18 februarie. 13 februarie este ziua dedicată păcii, armoniei, iubirii, familiei. A doua zi de Parentalia, Lupercalia, este pusă în legătură şi cu o ipostază a zeiţei Iunona, Iuno-Lupa, lupoaica ce i-a hrănit pe Romulus şi Remus. Preoţii lui Lupercus (luperci, din colegiile Quintilliilor şi Fabiilor) săvârşesc un ritual de purificare ce implică sacrificiul de capre şi consumul de vin. După acestea preoţii aleargă pe străzile Romei cu pieile de capră, atingând pe oricine le ieşea în cale. Tinere femei profitau de ocazie pentru că se spunea că prin atingerea rituală îşi pot îmbunătăţi şansele de a da naştere unui copil. Benzile din pielea animalului poartă numele de februa, iar actele preoţilor februatia, de la cuvântul latinesc care înseamnă “a purifica”. 15 februarie se pare că ar fi fost dedicate lui Iuno-Februata/Fructifer, patroana căsătoriei. În timpul Lupercaliei se adunau numele fetelor în cutiuţe şi băieţii le extrăgeau. Perechile formate trebuiau să ţină tot anul, dar de cele mai multe ori rezultatul era cel mult o relaţie fizică.

Vă prezentăm, în câteva imagini, idei pentru a vă surprinde persoana iubită.

Sursa foto: facebook
Sursa: historia.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii