Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Să ne jucăm frumos, împreună!

ro

27 Mar, 2015 15:57 2052 Marime text



Așa cum vă mai spuneam și în articolul mai vechi, din februarie, despre Anul Nou Chinezesc și Yee-Sang-ul pe care l-am pregătit în joacă – mi se pare că sunt PREA PUȚINE SĂRBĂTORI care să semnifice schimbările petrecute în Natura minunată din jurul nostru.

Echinocțiul de Primăvară mi se pare Sărbătoarea cea mai importantă a Naturii – mai ales că anul acesta Echinocțiul a ales să vină ”ca o regină” precedată de ”domnișoare de onoare” – Luna nouă și Eclipsa parțială de Soare – din ziua de 20 martie.

Așa încât, dacă Natura a decis să „sărbătorească” energetic 3 zile încheiate trecerea de la Iarnă către Primăvară – iar temperatura aerului variază între minus și plus, de la o zi la alta, cu zăpadă dimineața și soare după-amiază – înseamnă că putem și noi, oamenii – să participăm la aceste ”solemnități” care marchează SCHIMBĂRILE.
(Stările prin care trece corpul nostru fizic – ne implică – vrem nu vrem – în toate aceste schimbări ale Naturii. O participare conștientă și mai ales, în formă de joacă – poate fi o modificare energetică semnificativă și o intenționare a FOLOSIRII energiei schimbărilor, și nu doar o acceptare pasivă a lor și o așteptare a trecerii acestei variații de energie).

De aceea, căutând pe Internet informații despre un posibil interesant ritual pentru acest Echinocțiu de primăvară – am dat peste Sărbătorirea NOWRUZ – Anul Nou Persan – care se celebrează exact în ziua de 21 martie – în multe dintre țările lumii precum Iran, Siria, dar și în Azerbadjan, Uzbechistan sau în alte provincii din India, Turcia sau China locuite de etnici kurzi.

NOWRUZ înseamnă etimologic ”o zi nouă” – și semnifică ÎNNOIREA ca ENERGIE DEFINITORIE a zilei de 21 martie.

Multă lume face curățenie în casă în zilele dinainte de Nowruz (iar pentru noi, joi, pe 19 martie, înainte de lună nouă, este cea mai bună zi de ”curățenie” temeinică și aruncat toate vechiturile din casă, adunate în cursul anului anterior).

De asemenea, se obișnuiește să se dea de pomană haine vechi, care nu mai sunt deloc purtate sau dorite și să se procure un obiect de îmbrăcăminte nou (sau chiar mai multe piese noi de îmbrăcăminte).
INNOIREA începe cu propria noastră persoană.

Casa este decorată cu simboluri ”activatoare” – precum stele, fluturi, păsări și pești – și vor fi folosite SPIRALELE și cifra 7 – ca elemente cheie ale jocului.

Tradiția NOWRUZ provine de la misticul Zoroastru – pentru care cifra 7 era o ”cifră magică” – și simboliza cele 7 elemente ale vieții – focul, pământul, apa, aerul, plantele, animalele și oamenii.

De aceea, masa tradițională de Anul Nou Persan era numită Haft Sîn, adică cele ”7 S” – pe masă se găseau 7 bucate tradiționale persane, denumite cu litera ”S”.
Ele reprezentau simbolurile pentru cele 7 dorințe de Anul Nou Persan: Viața, Sănătatea, Bogăția, Abundența, Iubirea, Răbdarea și Puritatea.

Mulți dintre occidentalii care sărbătoresc NOWRUZ – aduc pe masa de sărbătoare feluri de mâncare (bucate) cu litera ”S” – fiecare pe tradiția poporului respectiv.

Vă voi propune să aveți pe masa voastră de Nowruz – pe care să o pregătiți împreună cu copiii:

  • fructe: smochine, stafide, struguri – sau orice fel de fructe (merele fiind considerate simboluri ale frumuseții și sănătății)
  • sucuri (fresh) și/sau smoothie-uri (din fructe sau fructe și verdețuri)
  • salate (de primăvară sau salată de fructe)
  • spanac, sfeclă
  • supă (de legume, cu tăieței de orez) – tăiețeii simbolizând posibilitățile intricate și infinite ale căilor vieții
  • semințe încolțite (considerate simbolul REGENERĂRII și vieții – grâul, orz-ul sau lintea încolțită fiind cele mai adesea folosite)
  • semințe și nuci diferite, alături de fructe uscate – care arată potențialul Naturii și abilitatea sa de a ne hrăni pe toți
  • alte preparate ”cu litera S„ _ care să conțină ”tăieței” sau orez (considerate ambele simboluri ale abundenței și multiplicării infinite a norocului) – sarmale (în foi de viță, sau de varză), spaghette, sushi (cu orez și pește), soia (produse din soia), secara (pâinea de secară) etc.
  • sepie, shrimpi, stridii și alte fructe de mare (sea-food), precum și peștele (scrumbie, somon, șalău, sardine, icre știucă, somn etc) – pot reprezenta alimente importante ale mesei – simbolizând dinamica continuă a vieții.
  • persanii folosesc sumacul (o plantă ca și coacăza, din care se face un condiment acrișor) – îl puteți găsi la noi în MegaImage, la raionul de condimente. El simbolizează culoarea soarelui de răsărit și un nou început. La noi, socul sau salcâmul , sunătoarea, salvia sau sulfina (florile uscate, ceaiurile, infuziile) ar putea să fie alte variante pe masa de Nowruz.

Alimentele pot fi variabile – funcție de dorințe și posibilități – ideea este să fie 7 FELURI care încep cu litera ”S” (v-am dat mult mai multe sugestii – și puteți găsi, desigur, multe altele).

Și fiecăreia dintre cele 7 feluri să i se găsească o ”corespondență” cu unul dintre celelalte 7 elemente simbolice următoare (ce se află, de asemenea, pe masă):

  1. monede – ca și simbol al bogăției (Pământul)
  2. o lumânare aprinsă – ca simbol al iluminării și fericirii (Focul)
  3. o oglindă mică – ca și simbol al curățeniei și onestității (Aerul, cerul)
  4. un bol cu apă, în care să fie un peștișor auriu – sau o frunză verde, proaspăt culeasă – ca simbol al dinamicii vieții (animalele și/sau plantele)
  5. un ou (sau câteva ouă colorate sau decorate) – ca simboluri ale ÎNCEPUTULUI și FERTILITĂȚII (Umanitatea)
  6. puțină apă de trandafiri (sau puțină aghiazmă = apă cu busuioc) pentru curățenia magică a energiei mesei (Apa)
  7. o carte spirituală și/sau o carte de poezii sau poeme – simbolizând spiritul omenesc (și legătura cu Divinul)

Alături de bucatele menționate – pe mese trebuie să se găsească un platou cu fructe din abundență și cu flori – multitudinea culorilor și aromelor simbolizând abundența vieții care urmează după stagnarea iernii.

Vă propun ca ideea generală a designului mesei de Nowruz să fie SPIRALA – pentru că fiecare ciclul al unui an reprezintă o altă ”buclă” a SPIRALEI VIEȚII.

În decorația mesei, în decorația bucatelor și a elementelor folosite smbolic SPIRALA (”valurile”) să devină elementul central.

După ce ați aranjat frumos masa de Nowruz – se adună toată familia împrejurul mesei (fiecare îmbrăcat cu ceva NOU, o piesă NOUĂ de îmbrăcăminte) și începând cu cel mai vârstnic membru, în ordine inversă către cel mai mic – se vor spune cuvinte de mulțumire și de intenție pentru noul An astronomic care începe.

Fiecare le dorește celorlalți sănătate, fericire,prosperitate și fiecare își propune/intenționează pentru el UN NOU PROIECT care să înceapă în această zi.

Poate fi atât un proiect practic, cât și unul mai conceptual (mai teoretic) – de exemplu, începerea unui proces de vindecare fizic, începerea unui program de detoxifiere, schimbarea unor obiceiuri tip dependențe etc etc.
Poate fi ORICE INTENȚIONAȚI și vă doriți pentru următoarele 12 luni.

După ce ați mulțumit și rostit intenționările – trecând prin ”SPIRALA” familiei – rostiți cu toții împreună ECHILIBRU!
Și apoi IUBIRE!

Vă pupați – vă îmbrățișați (sunt permise și ”îmbrățișările de grup”!) și apoi vă bucurați de bucatele pe care le-ați aranjat cu drag pe mese.

Vă doresc să petreceți SÂMBĂTĂ, pe 21 martie – de ECHINOCȚIUL de primăvară – o zi de NOWRUZ minunată – și vă învit să ne reunim energiile în grup – așa cum am făcut-o de atâtea ori până acum – JUCÂNDU-NE FRUMOS îMPREUNĂ și creind un NOU VAL DE ENERGIE DE IUBIRE, COMUNIUNE ȘI DESCHIDERE ENERGETICĂ către valorile ETERNE ale FRUMOSULUI.

Si m-aș bucura să împărtășim câteva dintre fotografiile pe care le veți face – cei care vă veți prinde în JOCUL BUCURIEI ȘI ABUNDENȚEI – cu Ocazia Anului Nou Persan!

Vă doresc un ECHINOCȚIU CU IUBIRE, BUNĂTATE și ÎNCEPUTURI promițătoare!


http://www.centrulnatura.ro/sa-ne-jucam-frumos-impreuna/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii