Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:57 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrulnatura.ro Cum pregătim un cheesecake raw-vegan cu lămâie și smochine

ro

27 Aug, 2021 00:00 3081 Marime text
  • Exista trei tipuri de smochini: smochini polenizați de viespea Blastophaga, cei de San Pietro și smochinii dioici (smochini care fac fructe fără polenizare).
  • Aceștia produc smochine de diferite varietăți: Alma, Brown Turkey, Celeste, Desert King, Negra. 
Smochina este fructul unui arbore mic, sau arbust, care face parte din genul Ficus. Originar din Asia sud-occidentală, smochinul creşte sub formă sălbatică şi în zona Mării Mediateraneene, dar şi în România, în special în Dobrogea. 
 
Recente cercetări ştiinţifice au arătat că smochinul este cea mai veche plantă cultivată de om, acesta fiind domesticit înaintea cerealelor şi legumelor. Smochinele constituiau un aliment de bază în antichitate şi erau foarte apreciate de greci şi de romani, datorită proprietăţilor nutritive şi curative deosebite. Se spune chiar că smochinele erau fructele preferate ale Cleopatrei.
 
Exista trei tipuri de smochini: smochini polenizați de viespea Blastophaga, cei de San Pietro și smochinii dioici (smochini care fac fructe fără polenizare). Aceștia produc smochine de diferite varietăți: Alma, Brown Turkey, Celeste, Desert King, Negra.
 
Smochinele sunt un foarte bun tonic şi energizant, ceea ce le face indispensabile în dieta sportivilor, a femeilor însărcinate, a persoanelor care depun mult efort fizic sau psihic și a convalescenților. De asemenea, ele conțin latex, o substanță cu aceleași proprietăți că sucul pancreatic, provocând un ușor efect laxativ.
 
Pe lângă aceasta, conținutul mare de potasiu scade tensiunea arteriala și reglează pH-ul organismului. Smochinele sunt utile şi în diverse afecţiuni respiratorii, otite, abcese. Ele mai protejează împotrivă cancerului de colon și înlătură insomnia datorită unei substanţe numită triptofan. Pe lângă fruct, și frunzele au proprietăți medicale spectaculoase.
 
Ceaiul sau extractul din frunze de smochin reduce nivelul de insulina, care este ceruta de către organism.
 
Astfel, nevoia de injectare cu insulina scade, lucru care reprezintă un beneficiu imens pentru orice bolnav de diabet.
 
Ele ajută și la prevenirea bronșitei și a bolii Buerger(blocarea vaselor de sânge) Smochinele sunt delicioase în starea lor naturală, dar şi uscate. Se mai pot consuma sub formă de piure, în diverse salate, prăjituri, îngheţate.
 
Cheesecake raw-vegan cu lămâie și smochine
 
 Blat:
  • 1 ceașcă nuci pecane (hidratate 4-6 ore)
  • 1 ceașcă stafide înmuiate 20 minute
  • 1 vârf cuțit sare de Himalaya 
 Crema:
  •  2 cești caju înmuiat 2 ore
  • 1/3 ceașcă ulei de cocos lichid (încălzit la bain-marie)
  • 1 ceașcă smochine uscate
  • sucul de la 1 lămâie
  • 1/2 ceașcă apă
  • 1 vârf cuțit sare de Himalaya
  • 1/4 ceașcă miere/sirop de agave/sirop de arțar/pasta raw de curmale
Mod de preparare:
 
Blat:
 
Introduceți în blender nucile pecane și sarea și procesați până când devin mărunte. Adaugați stafidele și continuați procesarea la viteză maxima până obțineți o compoziție omogenă. Întindeți compoziția în forma și lăsați la frigider până când preparăm crema.
 
Crema:
 
Puneți în blender toate ingredientele, mai puțin uleiul de cocos. Procesați până când obțineți o textură cremoasă (aproximativ 3-5 minute). Opriți blenderul și adaugați uleiul de cocos. Procesați în continuare până când se amestecă bine. Turnați crema peste blatul obținut anterior. Lăsați la frigider până când se întărește, apoi decorați cu smochine proaspete.
 

Sursa text:  www.centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii