Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrulnatura.ro Care este fructul exotic care ajută la reducerea grăsimilor interne și îmbunătățirea calității tenului și a pielii

ro

17 Sep, 2021 00:00 2740 Marime text

 
  • Numele fructului vine de la denumirea din limba malaeză „rambut” care înseamnă „păros”, termen ce descrie pe scurt aspectul exterior al fructului ce este protejat de o coajă cu țepi moi.
  • Copacul rambutan ajunge până la 20 de metri înălțime.
  • Fructul poate fi rotund sau oval, are o singură sămânţă şi măsoară în jur de 3-6 cm. Fructele cresc în mănunchiuri de câte 10-20 de bucăţi. 
Rambutan este un fruct exotic şi este produs de un pom tropical, de mărime medie, din familia Sapindacee. El provine din Asia de Sud-Est, mai exact acest fruct se cultivă în special în Malaysia, Cambodgia, Thailanda, Sri Lanka, India, fiind intens cultivat şi în Africa, Insulele Caraibe, Costa Rica, Honduras, Panama, Puerto Rico. Şi în Ecuador este cultivat, sub denumirea de “achotillo”.
 
Numele fructului vine de la denumirea din limba malaeză „rambut” care înseamnă „păros”, termen ce descrie pe scurt aspectul exterior al fructului ce este protejat de o coajă cu țepi moi. Copacul rambutan ajunge până la 20 de metri înălțime. Fructul poate fi rotund sau oval, are o singură sămânţă şi măsoară în jur de 3-6 cm. Fructele cresc în mănunchiuri de câte 10-20 de bucăţi.
 
Se înrudeşte cu alţi câţiva pomi fructiferi tropicali: lzchee, mamoncillo, longan. Fructul rambutan se aseamănă la dimensiuni cu lychee (litchi), însă spre deosebire de cel din urmă, rambutanul are coaja acoperită cu niște țepi lungi și moi. De obicei de culoare roșie, rambutanul se mai poate prezenta și cu o coajă de culoare galbenă sau portocalie. Fructul complet copt are o culoare maronie, nu foarte frumoasă.
 
Pomii crescuţi din lăstari pot face fructe după 2-3 ani, producţia optima obţinându-se după 8-10 ani. Pomii obţinuţi din seminţe rodesc după 5-6 ani.

De obicei un fruct are o singură sămânţă de culoare maro deschis. Seminţele sunt bogate în uleiuri, în special acid oleic şi acid arachidic, şi sunt apreciate la gătit dar şi în industrie, la fabricarea săpunului. Rădăcinile, coaja şi frunzele de rambutan au numeroase întrebuinţări medicinale, dar şi în producerea de vopseluri.
 
În unele zone, rambutanul rodeşte şi de 2 ori într-un an. Un pom de mărime medie poate produce 5000-6000 de fructe sau chiar mai mult (60-70 de kilograme).

Florile se deschid dimineaţa devreme. Un fruct ajunge la maturitate cam în 15-18 săptămâni de la înflorire.
 
În Malaezia, rambutanul este o sursă importantă de nectar pentru albine.

Rambutan este foarte bogat în vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, însă cea mai mare este cantitatea de vitamina C, aproximativ 4,9 mg/100 gr fruct, fapt ce transformă fructul într-un bun antioxidant. Vitamina C menține sănătatea celulelor și ajută la absorbția de fier în organism. În ciuda faptului că deține cantități importante de zaharuri cum sunt fructoza și sucroza, rambutanul are foarte puține calorii. Pe lângă toate acestea în fructul rambutan se mai găsește vitamina A, fier, potasiu și mici cantități de calciu, sodiu, zinc, niacin, cupru, fibre și proteine.
 
Datorită vitaminelor și mineralelor din structura sa, rambutanul aduce multe beneficii organismului. Consumul de rambutan ajută la prevenirea cancerului, reduce colesterolul, protejează organismul împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.
 
Fierul are un rol important în prevenirea anemiei, iar fibrele îmbunătățesc digestia, previn constipația, tratează diareea și au rolul de a elimina și paraziții intestinali.
 
Consumul de rambutan ajută la reducerea grăsimilor interne fapt care are ca efect și îmbunătățirea calității tenului și a pielii în general. Rambutan este un fruct recomandat chiar și bolnavilor de diabet.
 
 
 Sursa text: www.centrulnatura.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii