Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:24 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Fitoterapia

ro

30 Jul, 2014 15:01 2771 Marime text



Fitoterapia este o terapie naturală în care sunt utilizate drept principale instrumente plantele, sub formă proaspătă sau uscată, sau diferite părți din plante, preparate în moduri variate, pentru echilibrarea tulburărilor apărute în organismul omenesc.


Fitoterapia tradițională este cea mai veche terapie folosită în lume, de milenii. Toate popoarele antice aveau cunoștințe extinse de fitoterapie empirică. Plantele au fost utilizate ca sursă de hrană pentru oameni, dar și ca surse de medicamente și băuturi vindecătoare.

Chimia și farmacologia plantelor, dezvoltate în mod extensiv în ultimele decenii a ajutat la aprecierea, înțelegerea și extinderea folosirii multora dintre plantele cunoscute.

În același timp, prin sinteza unor principii active din plante, fitoterapia a reprezentat locul de plecare al medicinei moderne a prezentului.
Chiar dacă medicii alopați s-au depărtat foarte mult de principiile holistice care o caracterizează, ei datorează fitoterapiei multe dintre medicamentele pe care le prescriu zilnic.

Chirurgia modernă nu ar fi posibilă fără anestezicele moderne, toate derivate din compuși activi din plante, sau cardiologia modernă nu s-ar descurca fără digitală sau strofantină, derivate din plante. Majoritatea citostaticelor moderne (vincristină, vinblastină etc) sunt sintetizate pornind de la plante. Și exemplele sunt numeroase.

Fitoterapia modernă s-a dezvoltat și ramificat în multe direcții, fiind îmbogățită de fiecare din ele. Astfel, aromaterapia, terapiile florale, gemoterapia, terapia cu uleiuri esențiale și multe altele – constituie resurse importante terapeutice.

Tincturile din plante, băuturile vindecătoare din plante (infuzii, decocturi, macerate), spălăturile locale sau generale cu plante, folosirea plantelor în alimentație, în perne sau obiecte decorative pentru casă – ca și părți componente ale fitoterapiei tradiționale, rămân printre ”pietrele de hotar” ale medicinii naturale și procesului de vindecare.

Noul nostru Site va prezenta articole de fitoterapie, monografii de plante (întrucât este esențială cunoașterea și recunoașterea plantelor pe care le folosim în terapie) și strategii terapeutice folosind tehnici de fitoterapie.

http://www.centrulnatura.ro/fitoterapia/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii