Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:14 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUAnews.ro Vasile Pintilie, directorul Administraţiei Naţionale"Apele Române", în vizorul DNA şi ANI

ro

20 Feb, 2014 01:18 3540 Marime text
Directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Vasile Pintilie, este cercetat de Agenţia Naţională de Integritate, dar a intrat şi în vizorul procurilor DNA pentru mai multe aranjamente financiare şi patrimoniale.
ZIUAnews a semnalat de mai multe ori că Vasile Pintilie, omul baronului de Vrancea, Marian Oprişan, a transformat Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) în propria moşie. El angajează şi dă afară oamenii după bunul său plac, acordă prime şi bonusuri numai celor din anturajul său şi distribuie fonduri publice doar către anumite firme agreate politic.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 819/ 25.09.2013 promovată de ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, s-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 pentru Administraţia Naţională "Apele Române" condusă de Vasile Pintilie.
În acest act normativ sunt menționate o serie de cheltuieli de capital care nu au fost bugetate pentru anul 2013.
Potrivit informaţiilor deținute de ZIUAnews, în HG 819/2013 au fost incluse cheltuieli de capital nebugetate în valoare totală de circa 160.000.000 de lei, adică în jur de 35.000.000 de euro, cele mai mari sume rezultând din fondurile de solidaritate şi din surse proprii ale ANAR.
"Cei 35.000.000 de euro au rămas la dispoziţia "Apelor Române", mai exact în pixul lui Vasile Pintilie, în timp ce anul trecut s-au tăiat 77.000.000 de lei, aproximativ 17.000.000 de euro, din bugetul destinat lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor. E şmecherie în toată regulă", a declarat pentru ZIUAnews un oficial al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Limuzine de lux pentru directori
ZIUAnews a semnalat la sfârşitul anului trecut că directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Vasile Pintilie, a vrut să cheltuiască peste un milion de euro pentru achiziţionarea a circa 100 de autoturisme. Ulterior, în urma dezvăluirilor din ZIUAnews, omul baronului Oprişan a suspendat achiziţionarea autoturismelor pentru o perioadă de timp. Însă, de vreo două săptămâni, din dispoziţia directorului economic al ANAR - Florin Cojocaru, în incinta Institutului Naţional de Gospodărire a Apelor au apărut trei autoturisme (Opel Insignia, Kia Sport, Renault) a căror valoare totală este de circa 75.000 de euro. Aceste limuzine urmează să fie achitate de către ANAR şi vor fi la dispoziţia directorilor din conducerea companiei.
Angajări şi măriri salariale pe sprânceană
Până în acest moment, ANAR nu are aprobat bugetul pentru anului 2014 şi ca atare nu are dreptul să angajeze personal şi să acorde majorări salariale. Cu toate acestea, din dispoziţia directorului general, Vasile Pintilie, au fost angajate cinci persoane la sediul central, dar şi alte "pile" la structurile din teritoriu. În plus, mai multor angajaţi aflaţi în graţiile lui Vasile Pintilie le-au fost mărite salariile, în medie cu 500 de lei, începând cu luna ianuarie 2014.
Pintilie, în vizorul ANI şi DNA
Potrivit informaţiilor deţinute de ZIUAnews, Vasile Pintilie a început să dea explicaţii inspectorilor de la Agenţia Naţională de Integritate pentru un posibilul conflict de interese în cazul firmei Water Pin SRL Dumbrăveni, judeţul Vrancea, controlată acum de către soacra sa. În plus, omul baronului Oprişan a intrat şi în vizorul procurorilor DNA ca urmare a unor sesizări privind achiziţionarea de bunuri şi servicii, dar şi unele abuzuri privind gestionarea fondurilor europene şi de la bugetul de stat. În plus, există şi câteva sesizări privind desfacerea ilegală a unor contracte de muncă. La Comisia Europeană au ajuns mai multe sesizări privind ingineriile regizate de către Vasile Pintilie.
Chirie de lux
Din motive mai mult sau mai puţin obiective, către sfârşitul anului 2012, ANAR a trebuit să se mute din vechiul sediu de pe Edgar Quinet. Imediat, Vasile Pintilie a găsit un sediu, lângă Ministerul Sănătăţii, deţinut de o firmă străină, a cărui suprafaţă utilizabilă este în jur de circa 4.000 mp. Pentru acest spaţiu, ANAR achită o chirie lunară de circa 13 euro/mp, ceea ce înseamnă că în fiecare lună se plătesc circa 50.000 de euro.
Sursa: ZIUAnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii