Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua taţilor, a mămicilor și a portului tradițional

ro

08 May, 2016 12:43 3546 Marime text
Ziua tatălui se sărbătorește din anul 2010, în mod oficial, în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 8 mai anul acesta. Ea a fost stabilită prin Decretul 1468 pentru promulgarea Legii pentru instituirea Zilei tatălui, semnat de președintele României Traian Băsescu, la 13 octombrie 2009 și publicat în M.O. 694/15 octombrie 2009. Prin același Decret, a fost promulgată și Legea pentru instituirea Zilei mamei, care se sărbătorește, începând cu anul 2010, în prima duminică a lunii mai.
Inițiatorii legii au dorit să sublinieze rolul jucat de un tată în viața copilului său, în familie, dar și în societate, iar România era printre puținele state care până în anul 2009 nu au avut o astfel de tradiție, în mod oficial. Ziua tatălui are o semnificație importantă, deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie, în particular, și la construirea societății, în general. Pe plan mondial, nu există, în cazul celebrării Zilei tatălui, o tradiție bine conturată în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la țară la țară.
 
De jur împrejurul lumii, există aproximativ 24 de date diferite pentru marcarea Zilei internaţionale a mamei, dintre acestea remarcându-se 8 martie, când este celebrată și Ziua internațională a femeii, sau 21 martie, prima zi de primăvară, dată la care Ziua mamei este aniversată în peste zece țări. Ea este, însă, marcată, în cea de-a doua duminică a lunii mai, în peste 60 de state ale lumii, îndeosebi în SUA.
În această zi, potrivit tradițiilor specifice fiecărei țări, mamele, bunicile și străbunicile sunt copleșite nu doar cu cadouri, ci și cu o atenție deosebită în cadrul familiei, între prieteni și cei dragi. Dar nu a fost întotdeauna astfel, aceste manifestări conturându-se abia în ultimele două-trei secole și căpătând amploare de la jumătatea secolului XX. Ziua mamei își are rădăcinile în antichitate, în ritualurile cu puternice accente simbolice și spirituale, când diferitele civilizații cinsteau zeitățile, mai degrabă decât pe mamele reale. În Grecia Antică, se aduceau ofrande în cinstea zeiței — mamă Rhea, iar romanii o sărbătoreau pe Cybele. Odată cu apariția creștinismului, însă, au încetat să mai fie venerate zeitățile, iar de atunci este cinstită Fecioara Maria, mama Domnului Iisus Hristos.
Potrivit site-ului www.history.com, varianta modernă a ceea ce numim astăzi Ziua mamei își are originea în Statele Unite ale Americii și datează din secolul al XIX-lea, în anii premergători Războiului Civil (1861-1865), când Ann Reeves Jarvis, din statul american Virginia de Vest, a pus bazele așa-numitelor ''Mothers' Day Work Clubs'', niște centre în care femeile erau inițiate în tainele creșterii copiilor. În 1868, Jarvis a propus o zi pentru promovarea reconcilierii și a prieteniei, iar în 1908 a inițiat Ziua mamei, pentru a le sărbători pe cale care ne-au dat viață. În anul 1914, Ziua mamei a devenit sărbătoare oficială americană și în scurt timp s-a bucurat de o mare popularitate.
Între țările care aniversează Ziua mamei la această dată se numără: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, țările baltice, statele din America de Sud, țările nordice.
 
Ziua națională a portului tradițional din România se sărbătorește în cea de-a doua duminică din luna mai, respectiv la 8 mai anul acesta, potrivit Legii 102/2015, publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 2015. Legea prevede ca această zi să prilejuiască organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale și educative, prin care să "se evidențieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone". De asemenea, mass-media va prezenta materiale referitoare la patrimoniul cultural material și la patrimoniului cultural imaterial la nivel național.
Organizarea activităților desfășurate cu prilejul acestei sărbători urmează a fi susținută, la nevoie, din punct de vedere material, financiar și logistic, de către autoritățile administrației publice centrale și locale și de către serviciile publice din subordinea acestora, cu atribuții în domeniile educației, culturii, cercetării, turismului, protecției mediului, sănătății și finanțelor. Acestea pot institui și distincții specifice, spre a fi acordate persoanelor cu merite deosebite în promovarea tradițiilor populare. De asemenea, Institutul Cultural Român și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni pot susține financiar și logistic dezvoltarea unor programe culturale sau multiculturale specifice acestei zile.
Totodată, legea prevede includerea, în luna mai, în cadrul curriculei școlare pentru clasele IV-XII, la disciplina educație civică sau la disciplinele echivalente, a două ore consacrate portului tradițional al zonei sau al minorităților naționale, evidențiind semnificației acestora în păstrarea identității naționale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii