Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua internațională „Orașe pentru viață, orașe împotriva pedepsei cu moartea”

ro

30 Nov, 2014 10:52 1066 Marime text
În 2014, Ziua internațională „Orașe pentru viață, orașe împotriva pedepsei cu moartea" se marchează la 30 noiembrie. În peste 1850 de orașe din întreaga lume, este ales un monument semnificativ pentru a susține campania, care va fi iluminat în această zi. Sunt organizate evenimente educative și artistice menite să sensibilizeze opinia publică, scrie Agerpres.

Potrivit Agerpres, comunitatea religioasă Sant'Egidio din Roma a organizat pentru prima dată Ziua internațională „Orașe pentru viață, orașe împotriva pedepsei cu moartea", în 2002, pentru a comemora astfel prima abolire a pedepsei capitale în Marele Ducat al Toscanei, la 30 noiembrie 1786. La eveniment au participat 80 de orașe, iar de atunci numărul acestora a crescut semnificativ. Comunitatea Sant'Egidio a promovat, încă din 1998, un Apelul mondial pentru suspendarea pedepsei cu moartea, prin care se cerea guvernelor și țărilor să suspende execuțiile. Până în prezent s-au strâns peste 5 milioane de adeziuni pentru abolirea pedepsei cu moartea.

În 2005, Bucureștiul s-a alăturat campaniei mondiale a comunității Sant'Egidio „Orașe pentru Viață — Orașe împotriva pedepsei cu moartea" și prin relansarea campaniei de strângere de semnături în sprijinul Apelului mondial pentru suspendarea pedepsei capitale. În prezent, mai multe orașe din țară marchează acest eveniment prin diverse acțiuni.

Conform Agerpres, lupta țărilor aboliționiste s-a concretizat prin semnarea, la 18 decembrie 2007, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, a Rezoluției pentru un Moratoriu universal împotriva pedepsei cu moartea. În luarea acestei decizii au contribuit și cele aproape 6 milioane de semnături strânse în toată lumea pentru abolirea pedepsei cu moartea, dintre care în România au fost strânse câteva mii.

Sursa: Agerpres
Sursa foto: santegidioromania.wordpress.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii