Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:39 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua internațională a Educației în Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Cuvios Dionisie Exiguul”, Constanța (galerie foto)

ro

05 Oct, 2013 21:06 3602 Marime text
Vineri, 4 noiembrie 2012, începând cu ora 12, elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Dionisie Exiguul”, Constanța, au celebrat Ziua Internațională a Educației. Evenimentul a avut drept titlu: „Minunata lume a basmelor lui Creangă” iar activităţile au fost atât un prilej de omagiere a muncii profesorilor şi a dascălilor, cât și de reconştientizare a rolului pe care educaţia în sine îl are pentru orice stat şi pentru orice generaţie. Astfel, proiectul a presupus abordarea integrată a operei lui Ion Creangă și conducerea activităţii elevului spre investigare, documentare, cercetare şi aplicare practică; acordarea şansei elevilor de a se implica în proiect, realizarea unor lucrări literare, artistico-plastice inspirate din basmele lui Creangă, interpretarea de roluri din opera sa; dezvoltarea învăţării prin cooperare şi însuşirea de responsabilităţi şi sarcini specifice.

                        „Interesul seminariştilor pentru opera acestui mare clasic se justifică și prin faptul că aceasta se pretează unei analize interdisciplinare, teologico-literare. Creangă a fost nu numai un scriitor de anvergură intenațională ci și dascăl (învățător), autor de manuale și preot. Aceste activități au stimulat familiarizarea elevilor seminariști cu o concepţie unitară asupra literaturii crengiste şi exersarea puterii de analiză şi sinteză. Tinerii seminariști au făcut o selecție conștientă a textului preferat pentru a realiza scenarii, desene, decoruri, plus alte elemente ce țin de punerea cu succes în scenă a poveștii alese. Dramatizarea basmelor lui Creangă este o formă, credem noi, atractivă de a sublinia cuvintele lui Albert Einstein: „Educația nu înseamnă să memorezi informații cu duiumul ci să-ți exersezi mintea. Am adăuga noi faptul că educația într-o școală teologică are menirea de a exersa deopotrivă mintea și sufletul” a declarat coordonatoarea proiectului, prof. Carmen Ciornea            

            După desfășurarea activităților cadrele didactice și părinții care și-au asumat rolul de jurați au acordat premii pentru: „Cel mai bun actor”, „Cea mai bună echipă”, „Cel mai bun scenariu” și „Cel mai            bun pictor”.
            Specialiştii din educaţie recunosc că educația eficientă se realizează prin complementaritatea dintre rolurile școlii -instituție, și a familiei – cămin. Acest adevăr a fost evidențiat prin implicarea părinţilor şi a altor factori educaţionali în formarea şi dezvoltarea interesului pentru acest eveniment şi realizarea unor sarcini de lucru din cadrul proiectului.

            În final, pr. director dr. Ilie Petre a mulțumit tuturor participanților și a subliniat următoarele: „Dascălul este cel care trebuie să conştientizeze cel mai bine rolul educaţiei în societate. Acesta trebuie să mediteze la vocaţia sa de educator, formator şi informator având în vedere faptul că dascălul rămâne un pilon important în formarea elevilor. Pe de altă parte însă și societatea, în ansamblul ei, trebuie să recunoască rostul şi rolul învăţământului. Contemporaneitatea marcată de multe confuzii se află în pericolul de a nu înţelege efectele pe termen lung ale educaţiei. Indiferent de natura problemelor dintr-un anumit sistem, precum educaţia, soluţiile pentru reuşita valorificării rolului său nu pot să vină decât din dorinţa comună de a acţiona pentru buna sa desfăşurare. De ziua mondială a educaţiei fiecare membru al societăţii poate reflecta şi la asta.
 
Consilier de imagine,
Prof. drd. Ciornea Carmen
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii