Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:57 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Ziua europeană a solidarității între generații"

ro

27 Apr, 2012 18:03 1157 Marime text

Pentru că 2012 este „Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații" elevii Școlii Adrian V. Rădulescu din Murfatlar, coordonați de doamna profesoară Popescu Lavinia în parteneriat cu Asociația de Părinți a școlii au demarat proiectul " Bunici și nepoți - cetățeni europeni".

Deoarece 29 aprilie a fost declarată "Ziua europeană a solidarității între generații", proiectul vine în întâmpinarea acestui concept și își propune să valorifice experiențele vârstnicilor, să faciliteze contactul acestora cu generațiile tinere pentru a începe o dezbatere mai largă cu privire la valorile societății actuale. Dr. Olivier de Ladoucette, în cartea Forța minții susține că "intervenind din linia a doua pe frontul educativ, din spatele părinților, bunicii au seninătatea pe care le-o conferă experiența și poziția lor în familie, servind de susținere și model pentru nepoții lor". Evenimentul de astăzi a dovedit faptul că înaintarea în vârstă poate reprezenta o noua etapă a vieții, astfel că bunicii sunt mai calmi și mai înțelepți, mai răbdători cu nepoții și mai îngăduitori, conștienți că viața nu este numai o goană continuă după recunoaștere socială și realizare materială. Poate că de aceea, bunicii par mai indulgenți, au o capacitate mult mai mare de a depăși obstacolele care le apar în cale și sunt acum la fel de dispuși ca și tinerii să învețe mereu ceva nou. Și pentru că se spune "Sădește un pom, ca să fii OM", bunicii împreună cu elevii au plantat în curtea școlii puieți de tuia pentru ca apoi să zăbovească împreună la "Șezătoarea poveștilor de viață" unde s-a desfășurat un dialog activ între generații, avânt ca subiect "copilăria" și "școala".

Consilierul educativ, profesor Popa Gafia, a remarcat entuziasmul bunicilor și elevilor participanți la cele două activități, precum și faptul că oamenii vârstnici pot aduce o contribuție importantă, prin sprijinirea tinerilor în efortul lor de a-și găsi locul într-o lume în care valorile fundamentale rămân la fel de vitale ca întotdeauna, în ciuda schimbărilor sociale și culturale rapide.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii