Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Europeană a numărului unic „112” este marcată astăzi

ro

11 Feb, 2016 17:22 911 Marime text
 
Anual, la data de 11 februarie, se sărbătoreşte Ziua Europeană a numărului unic „112”. Numărul unic de apel 112 este un număr telefonic gratuit, pus la dispoziţia cetăţeanului de către toţi operatorii de telefonie fixă sau mobilă, pentru situaţiile de urgenţă ce ameninţă siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor acestuia, siguranţa naţională şi alte cazuri prevăzute de lege.
 
Situaţia de urgenţă înseamnă un eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante. Glumele proaste – de cele mai multe ori opera unor minori puşi pe şotii - determină mişcări de trupe şi eforturi logistice impresionante.  
 
Regulile pe care trebuie să le urmaţi atunci când apelaţi 112 sunt următoarele:
încercaţi să vorbiţi clar şi concis. Spuneţi operatorilor ce se întâmplă şi de ce aveţi nevoie;
furnizaţi operatorilor 112 cât mai multe informaţii despre evenimentul respectiv. De exemplu, în cazul unui accident rutier, specificaţi cu exactitate numărul maşinii, locul unde s-a produs accidentul, numărul total al persoanelor implicate în accident, dacă sunt scurgeri de carburant pe carosabil, dacă persoanele sunt blocate în autovehicul, dacă sunt conştiente sau inconştiente. Oferiţi informaţii reale şi nu exageraţi situaţia! Nu închideţi niciodată telefonul la 112, decât dacă vi se spune s-o faceţi!
precizaţi cât mai exact locaţia în care s-a produs situaţia de urgenţă sau cel puţin amplasaţi incidentul într-o anumită zonă. Dacă vă aflaţi într-o zonă necunoscută şi nu ştiţi adresa, căutaţi câteva puncte de reper care ar putea să ajute la stabilirea locaţiei (intersecţii, clădiri semnificative etc.);
amintiţi-vă că ajutorul dumneavoastră poate fi vital în salvarea unei vieţi;
 
Un apel fals poate împiedica sau întârzia o ambulanţă sau o maşină de pompieri să ajungă la tine sau la cineva drag ţie! Un minut contează în salvarea vieţii!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii