Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Educației nu este liberă în toate orașele!

ro

05 Oct, 2015 00:18 1172 Marime text
În 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a marca semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări. În mai multe ţări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârşitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare.
 
Luni nu vor fi cursuri în şcolile din București, pentru că este Ziua Mondială Educaţiei şi, pentru capitală, este prevăzut prin Contractul Colectiv de Muncă faptul că este zi nelucrătoare, ceea ce înseamnă că profesorii şi elevii nu merg la şcoală. Nu acelaşi lucru se întâmplă în ţară, unde elevii şi profesorii vor merge la şcoală pentru activităţi specifice. Ziua educaţiei aduce bucurie pentru unii elevi şi profesori.
 
Ziua de 5 octombrie nu va fi una liberă în toate unităţile de învăţământ. La Constanţa se respectă adresa primită de la Ministerul Educaţiei, în care se precizează că se vor organiza activităţi specifice, la decizia fiecărei instituţii, conform orarului propriu stabilit. "În niciun caz nu este vorba despre o zi liberă, aşa cum am văzut că circulă ştirea pe Facebook. Structura anului şcolar 2015-2016 nu prevede data de 5 octombrie ca zi liberă” spun profesorii de aici.
 
De la cabinetul secretarului de stat Vasile Şălaru a fost transmis următorul anunţ: „Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice, organizate în timpul programului de lucru, ziua de 5 octombrie - Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie - Ziua învăţătorului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar”.
 
Reprezentanții federațiilor sindicale au solicitat ca ziua de luni, 5 octombrie, să fie marcată ca zi nelucrătoare deoarece este Ziua Internaţională a Educaţiei. Fiecare şcoală poate alege ce face de Ziua Educaţiei, inspectoratul a lăsat la latitudinea unităţilor de învăţământ acest lucru. Profesorii pot merge în excursii în diferite locuri cu copiii, pot face activităţi în clasă şi da, pot să nu facă cursuri. Dar la şcoală trebuie să vină, nu pot sta acasă, nici copiii, nici profesorii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii