Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZF.ro În loc să construiască locuinţe, subvenţiile s-au transformat în bonusuri de 25% dobândă

ro

26 Sep, 2015 15:46 1747 Marime text
În loc să se construiască locuinţe, subvenţiile s-au transformat în bonusuri de 25% dobândă, acordate inclusiv copiilor.
 
Subvenţiile de 800 mil. lei ar fi trebuit să contribuie la construcţia şi renovare a mii de locuinţe, dar sistemul s-a transformat într-unul de bonusare cu 25% pe an a depozitelor bancare pe banii statului.
 
Corectitudinea funcţionării sistemului de economisire-creditare, apărut pe piaţa românească în urmă cu zece ani, este pusă la îndoială de Curtea de Conturi, care a demarat o investigaţie la băncile pentru locuinţe, potrivit unor surse din piaţa financiară.
 
Sistemul de economisire-creditare pen­tru locuinţe din România include numai două bănci, BCR Banca pentru Lo­cuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, instituţii care aveau la finalul anului trecut circa 600.000 de clienţi.
 
Curtea de Conturi suspectează băncile pentru locuinţe că şi-ar fi vândut produsele către copii minori şi vârst­nici, adică tocmai unor persoane care nu se încadrează la astfel de sche­me de economisire-creditare.
 
În plus, instituţia pune în discuţie şi po­­sibilitatea majorării în mod ilegal de către bănci a subvenţiei încasate de la stat prin includerea unor comisioane în ba­za de calcul a primei. Contactaţi de ZF, oficialii celor două bănci nu au transmis un comentariu  până la închi­derea ediţiei.
 
Modelul de business al băncilor pen­tru locuinţe se bazează pe sprijinul sta­tului, care plăteşte clienţilor o primă de 25% din suma economisită într-un an, limitat la un depozit de 1.000 de euro.
 
Practic, cine economiseşte 1.000 de euro pe an primeşte de la stat  250 de euro, iar la această suma se adaugă şi boni­fica­ţia primită de la bancă. În practică, clienţii care veneau cu 5 - 10.000 euro aduceau la banca de locuinţe mai multe CNP-uri, inclusiv ale copiilor şi ale unor persoane vârstnice care nu se în­cadrau în condiţiile legii şi împărţeau su­mele în depozite de către 1.000 de eu­ro pentru a beneficia de bonus pentru toată suma.
 
Mai mult,  chiar funcţionarii băncilor sugerau clienţilor să procedeze aşa, iar bonusul de 25% a devenit cu atât mai atractiv cu cât dobânzile actuale la de­pozite au ajuns la 2-3% pe an.
 
Legea prevede însă că prima de la stat se achită clientului numai cu condiţia „justificării în scop locativ“, cu alte cuvinte rezultatul schemei de economisire-creditare trebuie să fie achiziţia unei locuinţe, fie modernizarea unui imobil vechi.


sursa text: zf.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii