Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Zeci de percheziții în Brașov, Argeș și Gorj

ro

28 Oct, 2015 12:02 1051 Marime text
 
Astăzi, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au efectuat un număr de 44 percheziţii domiciliare pe raza județelor Brașov, Argeș și Gorj în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, tăieri ilegale și sustragere de masă lemnoasă.
 
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că o persoană, suspect în cauză având dublă cetăţenie (română şi turcă), din municipiul Braşov, și fiul său, au constituit și au coordonat un grup infracţional organizat ce își desfășoară activitățile ilicite în special pe raza județelor Brașov, Argeș și Gorj.
 
Grupul cercetat  este format din mai mulţi membri ai familiei suspectului, etnici turci, dar și cetățeni români, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, tăieri ilegale și sustragere de masă lemnoasă, cu ocazia desfăşurării activităţilor de exploatare a masei lemnoase şi a valorificării produselor rezultate (inclusiv după prelucrare, ca produse finite sau semifinite), fără a plăti taxele aferente.
 
În urma cercetărilor s-a stabilit că membrii grupului au beneficiat  de protecţie din partea unor persoane – funcţionari publici – ce aveau ca atribuţii executarea unor acţiuni de control financiar-fiscal ori de altă natură.
 
Totodată, pentru a avea acces la masă lemnoasă de bună calitate, cu sprijinul unor funcționari silvici ori din administrația publică locală, au deturnat licitațiile publice organizate în acest sens, iar unele societăți comerciale participante la licitații, ai căror administratori nu s-au „raliat” grupării, au fost îndepărtate prin diverse metode, inclusiv constrângere ori corupere.
 
De asemenea, s-a reţinut că  o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Braşov a asigurat în mod cointeresat membrilor grupului consultanţă în afara cadrului oficial şi „sprijin/protecţie" cu ocazia controalelor/verificărilor specifice ale organelor fiscale din Brașov.
 
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice – IGPR.
 
Suportul tehnic şi informative  a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.
 
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor Gărzilor Forestiere din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
 
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul susţinut al Jandarmeriei Române - Brigada specială de Intervenţie „Vlad Ţepeş” şi a Inspectoratului General de Aviaţie.
 
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.



Sursa foto: cotidianul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii